Descoperirea care deschide fereastra spre alte lumi. „Vom intelege formele de viata de pe alte planete”

0
558
Descoperirea care deschide fereastra spre alte lumi. "Vom înţelege formele de viaţă de pe alte planete"
Descoperirea care deschide fereastra spre alte lumi. „Vom intelege formele de viata de pe alte planete”

Acest lac, denumit Vida, prezinta concentratii foarte mari de amoniac, azot, hidrogen, sulf, nitrat de azot si oxid de azot. Microorganismele descoperite acolo traiesc la o adancime de 20 de metri sub gheata, intr-o apa a carei salinitate depaseste 20% si a carei temperatura atinge -13 grade Celsius.

„Descoperirea acestui ecosistem ne ofera indicii despre alte medii inghetate si izolate de pe Terra, dar care pot fi si un model potential pentru formele de viata de pe alte planete acoperite de gheata care ar putea adaposti depozite saline si oceane, cum este Europa, unul dintre satelitii planetei Jupiter” , a explicat Nathaniel Ostrom, zoolog la Universitatea Michigan din Statele Unite, coautor al acestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Concentratiile ridicate de hidrogen si oxid de azot sub forma de gaz furnizeaza probabil sursa de energie chimica care permite existenta acestui sistem microbian izolat, afirma acelasi cercetator.

Aceste gaze se formeaza din reactiile chimice ale apei puternic sarate cu rocile din apropiere, bogate in fier.
„Nu cunosteam pana acum aproape nimic despre acest proces geochimic si despre viata microbiana din aceste medii inghetate, mai ales la temperaturi sub zero grade”, a spus Alison Murray de la Institutul de studiere a deserturilor, afiliat Universitatii Nevada din Statele Unite, principalul autor al studiului.

In ciuda temperaturilor foarte scazute, a absentei luminii si a salinitatii ridicate, acest mediu adaposteste o categorie abundenta de bacterii foarte diverse, capabile sa supravietuiasca fara energia Soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.