Il stiau si grecii, si romanii il foloseau. Nu doar ca aliment, ci si ca leac pentru dureri de cap, galci si raceli. De la iuteala lui, a primit numele de usturonila.
Radacina de hrean e un adevarat antibiotic natural datorita faptului ca e foarte bogata in vitamine (in special C si B), minerale, dar si substante antibiotice naturale, enzime si fitohormoni. La adulti, 3-4 linguri de vin tonic cu hrean pun capat anemiei, potrivit eCuisine.ro.
Iata reteta: amesteca 15 linguri de hrean ras cu 1 litru de vin rosu natural si lasa la macerat noua zile. Filtreaza si consuma cum am spus. Bronsitele se trateaza cu sirop de hrean. Pentru asta, da pe razatoare o radacina de hrean, adauga patru linguri cu miere. Lasa cateva minute la macerat, apoi strecoara prin tifon. Resturile din tifon pune-le la fiert, cu apa cat sa le acopere, strecoara prin presare in tifon, raceste si amesteca cu primul sirop. Ia trei linguri pe zi din acest sirop pentru a tine departe astmul, bronsita cronica, dar si alte afectiuni ale cailor respiratorii.
Cataplasmele de hrean (doua lingurite de hrean ras), puse intr-o carpa, aplicate pe frunte si tinute atat cat suporti (ai grija sa nu apara arsura pe piele), desfunda nasul instantaneu, curatand caile respiratorii superioare. Repeta tratamentul 4-5 zile la rand.
Durerile de cap dispar daca pui frunze crude de hrean pe frunte. E un leac folosit inca din vremea dacilor, care spuneau ca frunzele au darul de a limpezi mintea. Pentru digestie lenta si gastrita hipoacida, consuma hrean proaspat ras fin (2-3 lingurite) in timpul meselor principale.
La ce mai e bun:
• Energizant pentru organism.
• Guturaiul si tusea se trateaza cu sirop de hrean (5-6 lingurite pe zi). Se inghite incet, lasandu-l sa actioneze in zona gatului.
• Inapetenta la copii se inlatura folosind radacina de hrean data pe razatoare in combinatie cu sfecla-rosie.
• Mentinerea tineretii tenului poate fi facuta tot cu hrean. Aplica seara, pe obraz, sirop de hrean pentru 10-15 minute, apoi indeparteaza cu lapte.
• Reumatismul si guta se combat si ele cu hrean. Pune intr-o cana cu lapte cald 1-2 lingurite cu hrean ras. Bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi, timp de trei saptamani.
• Zadarniceste dezvoltarea multor bacili, stafi lococi sau bacterii periculoase.