Noua descoperire despre cea mai mare pasare marina din istorie

0
648
Nou? descoperire despre cea mai mare pas?re marin? din istorie
Nouă descoperire despre cea mai mare pasăre marină din istorie
Noua descoperire despre cea mai mare pasare marina din istorie
Noua descoperire despre cea mai mare pasare marina din istorie

Oasele fosilizate din aripa unei pasari cu o anvergura de peste 6,4 metri, descoperite in statul american Carolina de Sud, apartin celei mai mari pasari marine din istoria Terrei, potrivit unui studiu care a fost publicat luni.

Aripile acestei vietuitoare, Pelagornis Sandersi, au o anvergura de doua ori mai mare decat aceea a albastrosului regal din zilele noastre, afirma autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Cu un cioc lung si dinti ascuti pe marginea acestuia, pasarea era capabila sa strabata in zbor intinderi mari de apa in cautarea prazii, in urma cu 25 de milioane – 28 de milioane de ani.

Totusi, ea avea nevoie, cel mai probabil, de o „trambulina” pentru a se lansa in aer, intrucat aripile sale erau pur si simplu prea lungi pentru a-i permite sa decoleze de pe sol.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca Pelagornis Sandersi trebuia sa se lanseze de pe promontorii naturale si sa utilizeze curentii de aer pentru a se lansa in aer, la fel ca un planor.

Autorul studiului, Dan Ksepka, expert la The National Evolutionary Synthesis Center (NESCent) din orasul Durham, din statul Carolina de Nord, spune ca pasarea, odata ajunsa la inaltimi mari, era capabila sa strabata kilometri intregi fara sa bata din aripi.

„Acest aspect este important deasupra oceanului, unde hrana este putina”, a explicat cercetatorul american.

Pelagornis Sandersi a trait dupa disparitia dinozaurilor, insa inainte de sosirea primilor oameni in America de Nord.

Oase din aripile pasarii, gheare si scheletul ei complet au fost descoperite pentru prima data in 1983, in apropiere de orasul Charleston, din Carolina de Sud, in timpul lucrarilor de construire a unui aeroport.

Tinand cont de oasele descoperite, anvergura aripilor masura intre 6,06 si 7,38 metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.