Noua taxa de poluare, unii iau bani, altii dau

Noua taxa de poluare, unii iau bani, altii dau

De la intrarea in vigoare a noului bir circa 1.000 de nemteni au achitat la visteria statului peste 30 de miliarde vechi • simultan alti 539 de nemteni au incasat de la Fisc peste 11 miliarde •

Noua taxa de poluare valabila de la jumatatea lunii ianuarie 2012 a fost pentru unii muma, pentru altii ciuma. Asta deoarece cei care au avut de inmatriculat masini pe noul bir au strins putin din dinti, deoarece darile nu sint chiar modice. In schimb legislatia valabila din acest an a prevazut si faptul ca cei care si-au inmatriculat masinile anterior si au platit mai multi bani decit prevedeau noile norme, isi pot primi banii inapoi. Acestia nu au stat pe ginduri si au mers la organul fiscal pentru a-si incasa banii. „De la data intrarii in vigoare a taxei de poluare, 13 ianuarie 2012 si pina pe 20 martie 2012 au fost 1.035 de platitori care au achitat suma de 3,08 milioane de lei ron. La restituiri, in perioada 1 ianuarie – 22 martie au fost 539 de cazuri, pentru care s-a remis suma de 1,13 milioane de lei ron“, a declarat Cristina Ionescu, purtator de cuvint al Directiei de Finante Neamt.

Aceasta a mai mentionat faptul ca la restituirile pe care le-a facut Fiscul sint incluse atit diferentele de bani pe noua taxa de poluare pentru birurile achitate inainte de noile norme, cit si sumele remise pentru cei care au cistigat litigiile pe taxa auto in instanta, si ca sumele nu pot fi defalcate pe fiecare situatie in parte. In esenta rezulta faptul ca dintre cei care si-au inmatriculat autoturismul in acest an au platit in medie cite 30 milioane de lei vechi. Cei care au avut de incasat bani de la visteria statului au primit in medie cite 21 milioane de lei vechi, ceea ce nu este chiar de neglijat. Prevederile referitoare la noua taxa auto au intrat in vigoare pe 13 ianuarie 2012, iar 16 ianuarie a fost prima zi in care cei care au platit o taxa auto mai mare decit cea prevazuta in noile norme puteau cere restituirea diferentei. Dupa depunerea documentatiei necesare si stabilirea diferentei de bani, Fiscul trebuie sa restituie banii in cel mult 45 de zile. Daca taxa auto achitata in intervalul 1 iulie 2008 -13 ianuarie 2012 a fost mai mare decit birul din noua lege, banii pot fi restituiti, in baza unei cereri. Solicitantii mai au nevoie de documentul doveditor al platii, chitanta fiscala sau ordin de plata si extras de cont, plus copia cartii de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, in original. Cei care si-au pierdut chitanta pot cere Fiscului o copie de pe documentul de plata. Noua lege a adus o reducere a taxei auto de 25%, dar a mai stabilit si ca birul trebuie platit inclusiv pentru autoturismele inmatriculate in Romania inainte de 2007 si pentru care nu s-a platit taxa. Taxa de poluare va fi achitata o singura data, pentru masinile noi si second hand, care sint inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau in strainatate. Pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate, al instrainarii masinii. Sint exceptate masinile misiunilor diplomatice, cele modificate in scopul conducerii de catre peroanele cu handicap, cele destinate a fi utilizate de fortele armate, cele destinate serviciilor de ambulanta, cele incadrate in categoria vehiculelor istorice, cele acordate institutiilor de invatamint, confiscate sau destinate competitiilor sportive.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente