O mana de oameni lupta din nou pentru reinceperea extragerilor in Valcea Pacurii, Maramures

Maramures: Comuna Sacel, din nou pe harta producatorilor de aur negru

Cineva a sapat in Valea Pacurii si a dat de titei. Asa s-a descoperit “aurul negru”, cu cateva zeci de ani in urma, in Sacel, localitate maramureseana care ar putea redeveni celebra datorita zacamintelor de petrol pe care le detine. Timp de aproximativ cinci ani, Valea Pacurii a fost lasata in paragina, sondele din zona intrand in conservare. Acum, insa, o mana de oameni lupta din nou pentru reinceperea extragerilor in zona.

Chiar daca Sacelul dispune de adevarate bogatii subterane, care ar putea aduce profituri uriase, localnicii traiesc din agricultura sau iau drumul strainatatii. In tot acest timp, o echipa de oameni din Prahova si-a luat inima-n dinti si a decis ca Valea Pacurii sa redevina o zona productiva. Daca pana nu demult sondele au fost lasate de izbeliste, acum se depun eforturi uriase pentru ca acestea sa fie din nou puse in functiune. De un an, echipa din Prahova a reusit sa puna in functiune sonda 8, care zilnic scoate aproximativ 0,5 tone de titei si se lucreaza din rasputeri ca inca trei sonde sa fie functionale. Este vorba despre sondele 20, 21 si 14, care, deocamdata, sunt supuse unor lucrari de intretinere.
“Suntem aici din luna noiembrie a lui 2009 si lucram pentru ca zona, care este una bogata in zacaminte de petrol, sa fie din nou pusa in functiune. Deocamdata se lucreaza la patru sonde, dar se are in vedere demararea operatiilor de repunere in productie si a celorlalte sonde”, explica Constantin Agavriloaie, maistru sonda.

Constantin Agavriloaie spune ca sonda 14 este cea mai veche dintre toate. Aceasta dateaza din anul 1954, iar acum muncitorii lucreaza sa o puna din nou in functiune. “Petrolul extras este dus la o rafinarie din Prahova. Este un inceput bun pentru noi. Daca zacamintele sunt productive, atunci trebuie folosite. In cazul in care zacamintele nu sunt folosite, cu timpul, isi pierd din calitate. Din aceasta cauza, si zacamintele din Sacel trebuie puse in productie”, a mai spus acesta.

Aurul negru, descoperit de un satean

Sacelul este cunoscut inca din a doua jumatate a secolului XIX pentru zacamintele de petrol pe care le detine, acest lucru determinandu-i pe foarte multi antreprenori straini sa vina aici pentru cercetari si forari. “Aurul negru”, spun satenii, a fost descoperit de un localnic si nu de un antreprenor strain. Dupa ce titeiul a fost descoperit, oamenii il foloseau pentru a-si unge dricul ori axul la carul de lemn. Era dus acasa cu galeata si nimeni nu stia pentru ce se putea utiliza cu adevarat. Pe de alta parte, unii spun ca primii care au ajuns in Sacel pentru aurul negru au fost vienezul Diener si Sorg Carol. “In 1895, vienezul Diener, impreuna cun Sorg Carol, a facut cercetari in hotarul comunei Sacel. Sorg a inceput saparea unor puturi adanci, iar Diener – prin foraj. In 1899, cei doi obtin din nou permise, pentru exploatarea altor perimetre de pe raza comunei. Diener si-a cedat, insa, concesiunea lui Iosif Detsch din Budapesta. Abia in 1905 s-a format grupul financiar «Societatea maghiara pe actiuni de petrol si minerit», care a extras petrol din Sacel”, mentioneaza profesoara Elena Grad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *