Noul regulament european pentru pescuit – Europa stopeaza haosul din pescuit

Comisia Europeana incearca scoaterea din colaps a activitatii de pescuit din UE. Comisia a ajuns la concluzia ca masurile luate pana acum au creat un adevarat haos in sistem si a propus ieri un nou regulament, de reformare a sistemului de control comunitar.

norme pentru pescuit
Se urmareste obtinerea unui sistem complet reformat de inspectare, monitorizare, control, supraveghere si aplicare a politicii comune in domeniul pescuitului, de-a lungul lantului de comercializare, de la capturare si pana la vanzare. Procedurile de inspectie si standardele mai ridicate vor asigura in viziunea CE o implementare uniforma a politicii de control la nivel national, tinand totodata seama de diversitatea si de caracteristicile specifice flotelor. Se vor lua masuri de promovare a culturii respectarii normelor comunitare in intregul sector, inclusiv prin simplificarea cadrului de reglementare si prin introducerea unor sanctiuni disuasive armonizate. Capacitatea comisiei de a interveni pentru a se asigura ca statele membre implementeaza si aplica efectiv normele PCP va fi, de asemenea, consolidata. In general, toate aspectele cu privire la controlul si monitorizarea activitatilor de pescuit vor fi simplificate si eficientizate prin noile norme.

„Controlul si limitarea efectiva a capturilor ar trebui sa constituie principiul fundamental pe care sa se bazeze politicile comune in domeniul pescuitului”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Maritime si Pescuit, Joe Borg. „In schimb, ele ne sunt calcaiul lui Ahile, subminand credibilitatea tuturor celorlalte masuri de gestionare. Atat Comisia, cat si Curtea de Conturi au identificat problema: prin aceasta propunere, comisia isi prezinta solutia. Pentru a asigura viitorul unui sector durabil al pescuitului, se impune sa inlocuim un sistem ineficient, costisitor si complex, cu unul care este in masura sa dea roade. Cred ca aceasta propunere va oferi tuturor celor implicati instrumentele de care au atata nevoie pentru a-si face meseria.”

PRODUSELE PESCARESTI , VERIFICATE
Toate statele membre vor avea obligatia de a verifica activitatile de-a lungul intregului lant de productie al produselor pescaresti, inclusiv la momentul debarcarii, procesarii, transportarii si comercializarii produselor. Utilizarea unor tehnologii moderne de verificare, cum este sistemul de monitorizare a navelor prin satelit, jurnalul de bord electronic si sistemul electronic de raportare a datelor privind capturile, urmeaza sa fie extinsa. Se va introduce un sistem complet de trasabilitate a produselor pescaresti, sistem care va permite urmarirea tuturor produselor pescaresti de-a lungul lantului de comercializare.

„Controlul si limitarea efectiva a capturilor ar trebui sa constituie principiul fundamental pe care sa se bazeze politicile comune in domeniul pescuitului”comisarul european pentru Afaceri Maritime si Pescuit, Joe Borg

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *