Retrocedarea padurilor a dus la taieri masive in ultimii ani, mai ales ale lemnului calitativ. Costurile de replantare se ridica la 5 miliarde de euro.
In maximum 10 ani, Romania va ramane fara lemn de calitate superioara din padurile exploatabile, aproximativ un milion de hectare, din cauza defrisarilor masive. Motivul principal al taierilor masive este exportul de lemn pentru mobila, cel mai vanat fiind furnirul. Inca din 1993-1994, cand au inceput retrocedarile, peste 350.000 de hectare de padure au fost defrisate complet si alte 500.000 bracuite (defrisate partial – in care nu au mai ramas decat tufisurile).
Pentru a lua de la zero si a reface o astfel de padure este nevoie de o perioada cuprinsa intre 60 si 140 de ani. „Pentru a ajunge la maturitate, o padure de foioase (plop, salcie, salcam) are nevoie de 40-60 de ani, una de rasinoase necesita o perioada de 100-120 de ani, iar cel mai mult ii trebuie uneia de stejar, aproximativ 140 de ani”, ne-a declarat Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP).
Reimpadurirea ne costa miliarde de euro
Costurile implicate in acest proces sunt monstruos de mari, astfel ca pentru plantarea unui hectar de padure este nevoie de 20.000 de lei pe hectar, dupa care mai urmeaza alte cate 10.000 de lei/ha/an, timp de 5-6 ani, pentru intretinerea padurii. „Dupa perioada de intretinere urmeaza cea de curatire si rarire a copacilor, care trebuie facuta pana la 40 de ani, costurile anuale fiind tot de circa 10.000 lei/ha”, ne-a mai spus Stoicescu. Procesul este unul indelungat, astfel ca, pana la maturitatea padurii, aceasta trebuie supervizata, adica un timp cuprins intre 20 si 100 de ani. Daca ar fi sa replantam, in 2009, cele 850.000 de hectare, ne-ar costa peste 17 miliarde de lei (aproximativ 5 miliarde de euro). „Acesta este un proces care necesita supravegherea a trei generatii de ingineri pentru a fi dus la capat”, ne-a spus Gheorghe Gavrilescu, presedintele Societatii „Progresul Silvic”.
Potrivit acestuia, o persoana fizica ce detine un hectar de padure ar trebui, conform legii, sa exploateze anual decat trei metri cubi de lemn. Din fondul forestier de 6,4 milioane hectare, 2,6 milioane apartin domeniului privat. „La noi vin foarte multi straini, cum sunt austriecii sau finlandezii, cumpara paduri, le defriseaza si apoi pleaca”, ne-a mai spus presedintele FAP. Anual, in Romania se taie peste 18,6 milioane de metri cubi de lemn, astfel ca din 1993 s-au defrisat peste 250 de milioane de metri cubi de lemn.
Sursa: Evenimentul Zilei