Nu exista nicio legatura intre agricultura bio si cea traditionala

Nu exista nicio legatura intre agricultura bio si cea traditionala

Nu este nicio legatura intre agricultura bio si ce produc taranii la ei in curte, a explicat Gabriel Popescu, profesor universitar la ASE Bucuresti in cadrul Facultatii de Economie Agro-Alimentara, la sedinta deschisa de redactie ZF Expert.

„Taranii hranesc animalele tot cu nutreturi conventionale pe care le iau de la Fabricile de Nutreturi Combinate (FNC) de unde se aprovizioneaza si producatorii industriali”, a explicat el.

Profesorul Gabriel Popescu darama astfel un mitul ca produsele agroalimentare ce provin din fermele de subzistenta pot fi considerate ca fiind agricultura bio.

La randul sau Sorin Minea, proprietar al Angst, un business de 47 de milioane de euro in industria mezelurilor, a subliniat ca ouale pe care taranii le vand in piete sunt similare cu cele produse in marile crescatorii.

„Nu este nicio diferenta intre ouale de tara si cele produse industrial. Diferentele sunt de ordin psihologic, avem doar noi impresia ca sunt mai bune ouale de tara”, sustine Minea.

Piata produselor agro-alimentare ecologice din Romania este impartita de circa 4.000 de jucatori, din care cea mai mare parte sunt mici producatori, care produc pe diverse nise cum ar fi cea a oualelor ecologice, a ciupercilor, a plantelor homeopate sau pe cea a produselor de morarit si panificatie organice, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

In ultimii cinci ani suprafetele fermelor si exploatatiilor ecologice s-au dublat, ajungand anul trecut la 130.000 de hectare. Cu toate acestea acest sector ocupa acum sub 2% din totalul suprafetelor agricole din Romania. Cu toate acestea, suntem departe de marile puteri agricole din Uniunea Europeana precum Marea Britanie, Franta sau Spania care aloca in fiecare an peste 500.000 de hectare acestei nise.

Ce inseamna bio, ecologic sau organic?

Termenele de agricultura ecologica, organica sau biologica sunt similiari insa sunt utilizati diferit in tarile din Uniunea Europeana.

Spre exemplu, agricultura ecologica este termenul atribuit de UE Romaniei pentru companiile agricole care respecta regulile comunitare in domeniu si permit inspectiile periodice ale responsabililor de la Agricultura. Abia in urma acestor controale producatorii care au indeplinit toate cerintele primesc un certificat care le permite sa isi eticheteze produsele cu mentiunea „ecologic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *