Numarul copiilor bolnavi de cancer a crescut in spitalele romanesti

Numarul copiilor bolnavi de cancer a crescut in spitalele romanesti

Numarul copiilor bolnavi de cancer a crescut in spitalele romanesti, au observat medicii. In Romania nu exista statistici care sa confirme acest lucru, pentru ca nu avem Registrul National de Cancer, precum in Statele Unite. Doctorul Dorin Bleahu, sef sectie Pediatrie Fundeni, marturiseste: „In cadrul clinicii noastre, a crescut numarul copiilor bolnavi de cancer. Ca incidenta nationala mi-e greu sa afirm. Se fac raportari la minister de numai doi – trei ani si ar trebui sa avem cifrele pe o perioada mai mare ca sa tragem o concluzie.”

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania spune si el ca nu avem statistici privind evolutia numarului copiilor bolnavi de cancer. „In toata lumea civilizata s-a constatat o crestere importanta a numarului de cancere. La fel, in Romania. In ultima decada, au crescut numarul de neoplazii cerebrale. Din nefericire, au aparut in Romania tumori cerebrale foarte grave, mai ales la copii din ce in ce mai mici. Copiii provin din zone recunoscute ca fiind extrem de expuse la impactul de activitate nucleara – estul Moldovei, sudul, aflat in apropiere de Kozlodui.

De multe ori, cu toate eforturile medicilor, evolutia ramane extrem de grava. Tumorile sunt clasificate in patru grade, in functie de malignitate. La copii apar formele PNET (primitive neuroectodermal tumors), adica celule embrionare maligne cu o evolutie fulminanta, si grupul meduloblastoamelor, ambele de gradul IV. Acest grad presupune ca tumora creste foarte repede. Trebuie scoasa in operatie in totalitate”, explica prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, de la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni. In opinia Mihai Lisievici, medic anatomopatolog la acelasi spital, numarul sporit de cancere poate sa fie determinat „si de faptul ca exista posibilitati mai mari de investigatie. Acum, exista tomograf in fiecare centru judetean.”

Profesorul Ciurea crede ca sistemul medical ar trebui sa faca obligatoriu: consultul genetic al parintilor pre-sarcina, pentru a cauta modificari cromozomiale periculoase, examinarea exacta a starii de sanatate a parintilor, repetate ecografii si consulturi ginecologice. „In cazul constatarii celei mai mici modificari ecografice, trebuie luata cea mai drastica masura, decat sa apara copii cu malformatii sau tumori craniene”, considera medicul Ciurea. „Cine isi face investigatie genica completa? Se poate face doar tintit, se vad cromozomii si modificarile cromozomiale”, arata Mihai Lisievici, medic anatomopatolog.

„Depistarea ante-natala se face pentru niste boli, dar pentru cancer nu e pus la punct diagnosticul ante-natal. Este vorba despre cateva sute de gene, iar costul ar fi foarte mare. Nici in SUA nu se poate suporta costul. Si se pune intrebarea: daca aflu ca va avea cancer ce fac, ii pun eticheta, il omor? Exista un tip de tumora particulara varstei pediatrice – neuroblastomul, care poate aparea ante-natal. Dar e un tip de tumora posibil reversibil, care poate sa dispara la un moment dat”, explica doctorul Dorin Bleahu.

Tratamentul bolnavului de cancer se face astazi prin chemoterapie si radioterapie, dar exista de asemenea un tratament epi-genetic, cu molecule care actioneaza asupra unor agenti hipo-metilanti si redau sensibilitatea celulei la tratamentul cu citostatice, si tratamentul cu anticorpi monoclonali. Speranta de vindecare a copiilor bolnavi de cancer este, in acest moment, destul de mare.

Biologia moleculara, care se face si la noi in ultima vreme, ajuta la adaptarea tratamentului. Au aparut o serie de fuziuni genice la nivelul celulelor maligne, care se adapteaza si rezista la medicatie. A crescut insa si procentul de tratare a acestor bolnavi. De exemplu, leucemia acuta limfoblastica, una dintre cele mai frecvente forme de cancer care apar la copii, se vindeca in masura de 80% in Europa, fara transplant de celule stem, iar in Romania – in proportie de 65%, spune doctorul Dorin Bleahu.

Celulele „natural killer” neutralizeaza cancerul
Gheorghe Mencinicopschi arata ca „poluantii din alimente – pesticidele, substantele din ambalaje, contaminanti cum ar fi dioxidele, nitratii, nitritii, colorantii chimici de sinteza precum tartrazina aflati in alimentatia mamei trec prin placenta la fat. Alimentele foarte chimizate, devitalizate, mediul poluat, toti acesti factori sinergizeaza si contribuie la riscul aparitiei cancerului.”

Mihai Lisievici, anatomopatolog, spune ca nu se cunoaste cauza tumorilor, dar se stie mecanismul: „Ca sa se produca un cancer, organismul trebuie sa treaca prin cinci-sapte modificari genice. Cei care se nasc cu cancer au modificari genetice foarte mari, pe treapta a sasea. Gena P53, numita «politaiul genomului», verifica copia fiecarei celule, cand se divide, si face munca de corector, daca e vorba de erori mici. Majoritatea cancerelor afecteaza acest politai. In acest caz, gena P53 este stearsa sau corupta”. Dorin Bleahu arata ca „exista discutii asupra factorilor de mediu, care pot sa duca la cancer, ca, de exemplu, cantitatea mare de radiatii. Exista teorii care spun ca organismul uman produce continuu clone maligne, dar sistemul imunitar le elimina.

Exista o unitate speciala, numita «natural killer», celule care apara organismul impotriva aparitiei cancerului. Stresul, care e un factor exogen, poate paraliza sistemul imunitar, ceea ce duce la aparitia cancerului. Preventia nu este posibila. Exista posibilitatea unei depistari precoce, dar acest lucru nu schimba foarte mult din evolutie. Acesta e un cliseu: «daca il depistam mai devreme, tratamentul mergea mai bine». Doar 10% dintre cei depistati precoce raspund mai repede la tratament, in functie de tipul de celula canceroasa, de agresivitate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *