Numarul de pesti al planetei scade drastic

Numeroase funduri marine „seamana azi cu niste zone industriale ruinate”, atrage atentia Daniel Pauly, unul dintre cei mai mari biologi marini ai lumii, avertizand ca Statelor Unite le mai raman doar zece ani pentru a pune capat ravagiilor provocate de pescuit si de poluare.
scade numarul pestilor
„Fundurile marine ale platourilor continentale sunt, azi, ca niste zone industriale ruinate, desi emisiunile despre natura ne arata o mare inca frumoasa, cu pesti din abundenta. Rezultatul este ca oamenii ne intreaba: <> atunci cand le spunem ca marea are parte de un esec si ca tragem semnale de alarma in ceea ce priveste pescuitul excesiv”, a explicat Pauly, citat de AFP.

Biologul, care este director al Fisheries Center la Universitatea din Vancouver (Canada), si care a primit numeroase recompense internationale pentru studiile sale stiintifice, este primul care a atras atentia asupra scaderii ingrijoratoare a stocurilor de pesti de pe planeta.

In ultimul sau raport, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) precizeaza ca 19% din principalele stocuri comerciale de pesti pe care le supravegheaza sunt exploatate excesiv, iar 8% dintre ele sunt epuizate. Si, in momentul in care un stoc este epuizat, situatia este, de cele mai multe ori, ireversibila, subliniaza Philippe Cury, directorul Centrului de Cercetare Halieutica mediteraneeana si tropicala.

Alaturi de Cury, Pauly considera ca oamenii politici ar trebui sa actioneze in urmatorii zece ani; in caz contrar, pescuitul va deveni asemeni carbunelui din secolul al XIX-lea, adica „vom vorbi despre el printre sughituri”.

Biologul le reproseaza politicienilor din tarile dezvoltate in special faptul ca nu surprind natura problemei. „Liderii nostri politici nu reusesc sa inteleaga ca incurajarea efortului pescuitului contribuie la diminuarea aporturilor de pesti” si a existentei acestei activitati. El este de parere ca subventiile acordate pescuitului, care s-au ridicat la 34 de miliarde de euro in 2000, vor duce la pustiirea oceanelor.

Una din solutiile pe care Pauly le-a gasit pentru rezolvarea problemei o reprezinta votul cetatenilor, care nu ar trebui sa mai plaseze la putere persoane si partide care subventioneaza si incurajeaza pescuitul industrial.

De asemenea, el avertizeaza ca pescuitul excesiv, practicat in special de europeni, de nord-americani, de chinezi si de japonezi, ameninta populatiile din sud, a caror alimentatie depinde de pesti.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *