Aproape 12.000 de apartamente din Paris vor fi incalzite cu apa aflata in profunzimea solului, aceasta masura urmand sa fie pusa in practica in cadrul proiectului geotermic al capitalei franceze.
Potrivit AFP, actiunile de forare au fost demarate in luna februarie in nordul metropolei, intr-un tinut pustiu ce se afla intre periferie si canalul Saint-Denis.
„Trebuie consolidata rezistenta oraselor in fata posibilelor crize energetice”, a explicat Denis Baupin, adjunctul ecologist al primarului din Paris, Bertrand Delanoe. Fata de alte tari europene, Franta a ramas in urma in ceea ce priveste energia geotermala, intrucat nu a facut suficiente investitii in energiile reciclabile.
Cu cat se foreaza mai adanc, cu atat temperatura apei creste, ajungand chiar la 57 de grade Celsius la o adancime de doi kilometri. Aceasta apa poate fi scoasa la suprafata si folosita la alimentarea retelei de incalzire a apartamentelor. Energia astfel obtinuta este reciclabila, iar forajul va continua zi si noapte timp de trei luni, pentru a se ajunge la adancimea de care este nevoie.
Dupa ce se vor termina activitatile de forare, la suprafata va fi construit un dispozitiv care sa permita urcarea apei calde si transferul ei in reteaua de incalzire, de care vor beneficia aproximativ 12.000 de apartamente dintr-un cartier rezidential. Costul total al proiectului se ridica la 31 de milioane de euro, dintre care 5,4 milioane reprezinta subventii acordate de Agentia Mediului si a Energiei din regiunea Ile de France.
Prin utilizarea acestei energii naturale se vor evita emisiile a 14.000 de tone de dioxid de carbon pe an si se vor asigura 54% din nevoile energetice ale intregii zone rezidentiale. Vreme de 25 de ani, in Franta nu au fost desfasurate proiecte de acest fel deoarece pretul barilului de petrol scazuse. Insa, odata cu cresterea acestuia, dar si a constientizarii problemelor de mediu, interesul francezilor pentru aceasta tehnica a revenit.
Geologia din Franta nu permitea utilizarea energiei geotermale la o scara atat de larga, dar specialistii au descoperit ca exista un important potential neutilizat. Proiectul ce se afla in derulare nu urmareste sa asigure toata energia de care are nevoie Parisul, ci sa il faca mai putin vulnerabil in fata eventualelor crize energetice.
Sursa: Intact News