Daca traiti sau lucrati intr-un oras, in mod sigur ati observat ca, de multe ori, cerul are o nuanta usor maronie, chiar daca este senin. Aceea este poluarea si daca v-ati intrebat vreodata cat de multe particule poluante ne inconjuara, acum puteti afla cu ajutorul unei aplicatii pentru iPhone.

Utilizatorii pot downloada aplicatia “Visibility” (Vizibilitate) pe orice smartphone echipat cu sistemul Android. Aplicatia foloseste camera telefonului pentru a vedea unde este indreptat, apoi ii sfatuieste pe utilizatori cum sa indrepte telefonul pentru a avea o “relatie” corespunzatoare cu soarele.

Dupa ce este facuta fotografia, Visibility le cere utilizatorilor sa identifice care parti din ea reprezinta cerul si apoi uploadeaza imaginea, o analizeaza si va spune cat de murdar este aerul.

Poluarea atmosferica creste riscul tuturor bolilor, de la astm, la bolile de inima. Statiile de monitorizare din orase sunt putine, asa ca aceasta aplicatie este de mare ajutor. Practic, Visibility transforma fiecare smartphone intr-o sursa de informatie despre calitatea aerului.

Exista insa niste limite. Prima, intrucat compara culoarea cerului din fotografie cu un cer albastru “ideal”, aplicatia poate masura doar poluarea cu particule care reflecta lumina. Gazele precum ozonul si azotul nu vor fi detectate.

Apoi, sistemul, dezvoltat de cercetatorul Guarav Sukhatme de la Universitatea Southern California este un prototip. Testele din Los Angeles si din Arizona sunt promitatoare, dar Visibility mai are nevoie de “antrenament” pentru a spune cu acuratete cat de curat este aerul.

Sukhatme ne incurajeaza sa downloadam aplicatia si sa o testam chiar noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here