Zilnic suntem expusi poluarii chiar daca nu lucram neaparat intr-un mediu toxic. Noxele masinilor, praful si pulberile din atmosfera oraselor, apa si solul cu care cresc unele dintre alimentele pe care le consumam isi pun amprenta pe sanatate. Uite cum poti sa combati efectele lor negative.
Combate efectele poluarii cu dieta potrivita. Mananca alimente bogate in Omega 3
Un nou studiu publicat in Environmental Health Perspectives de catre cercetatorii din cinci universitati americane scoate in evidenta faptul ca o dieta nesanatoasa ne face si mai vulnerabili in fata efectelor pe care poluarea (din aer, apa sau sol) le are asupra noastra. Vestea buna e ca alegerile potrivite in meniul zilnic ne pot proteja.
Stresul chimic pe care poluarea il are asupra noastra poate fi combatut prin adaugarea de alimente bogate in Omega 3 si antioxidanti, sustin cercetatorii. Asadar, pe langa efectele bune pe care le stiai despre aceste elemente (o inima mai sanatoasa si puterea de a lupta cu radicalii liberi), ele ajuta si in protejarea organismului impotriva poluarii.
Daca vorbim de Omega 3, cu siguranta ca gandul te duce catre peste, dar mai sunt si alte ingrediente pe care te poti baza. Iata ce trebuie sa incluzi in mesele tale:
1. Oua
Cu conditia ca aceste oua sa fie unele bio, de la gaini crescute in aer liber si cu hrana naturala. Aceste oua au de doua ori mai multi acizi grasi Omega 3 in comparatie cu cele standard.
2. Nuci si seminte de in
30 de grame de nuci (aproape cat iei intr-un pumn) au doar 160 calorii si ofera tot necesarul zilnic de Omega 3. Pentru cei care nu consuma proteine sau au o dieta vegetariana si semintele de in pot fi o optiune pentru aportul de Omega 3.
3. Somon
Multi pesti au un continut ridicat de Omega 3, insa din ce in ce mai multe specii traiesc in ape contaminate, asa ca alege-l cu grija. Cel mai indicat este somonul de Alaska, care este una dintre cele mai bogate surse de Omega 3, dar nu sufera efectele poluarii precum alte specii de pesti.
Ceea ce ar trebui sa eviti din meniu sunt alimentele procesate, care amplifica inflamarea tesuturilor si producerea de radicali liberi.