Bolile infectioase se raspindesc mai repede decit in orice alta epoca, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Cu peste 2,1 miliarde de pasageri aerieni inregistrati anual pe glob, riscul unor epidemii majore precum SIDA, Sars sau Ebola este foarte mare. Pentru a combate aparitia acestor maladii, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) face apel la eforturi sporite si la schimburi internationale in privinta datelor despre virusuri pentru a permite dezvoltarea de vaccinuri. In lipsa acestor masuri, impactul asupra economiei si a sigurantei mondiale ar putea fi devastator, avertizeaza raportul OMS, citat de BBC News.
Raportul „Un viitor mai sigur” atentioneaza ca noi maladii apar cu o frecventa de cel putin o data in fiecare an, o „rata istorica fara precedent”, dupa cum o descrie organizatia. Incepind cu anii „70 au fost identificate 39 de boli noi, iar in ultimii cinci ani, OMS a reperat peste 1.100 de epidemii, printre care holera, poliomielita sau gripa aviara. „Am fi extrem de naivi sa credem ca nu vor mai aparea alte boli precum SIDA, Ebola sau Sars”, se arata in documentul semnat de OMS. Schimbul de date, practici si tehnologie medicala intre tarile sarace si cele bogate este „una dintre cele mai bune cai de urmat” pentru securitate in domeniul sanatatii.
Disputa pe care OMS o are la ora actuala cu Indonezia in privinta unor probe de virus al gripei aviare arata ca lucrurile stau adesea pe dos. Jakarta a refuzat sa puna la dispozitia OMS o serie de esantioane de frica unui vaccin prea scump pentru Indonezia, pe care companiile farmaceutice l-ar putea lansa pe piata. La rindul sau, China a acceptat sa ajute cu probele proprii abia in luna iunie a acestui an. OMS a mai cerut guvernelor sa fie mai deschise atunci cind informeaza despre aparitia unor virusuri.
Rezistenta la medicamente ridica si ea obstacole in tratarea unor boli, iar OMS acuza proasta utilizare a antibioticelor sau asistenta medicala insuficienta, in special in cazul tuberculozei.
Citeste articolul O maladie noua apare in fiecare an integral in Cotidianul