O ursoaica si patru pui, relocati din Sinaia

0
645

In trei zile de la demararea operatiunii de capturare si mutare a ursilor problema din Sinaia, padurarii au prins 12 ursi, printre exemplarele relocate fiind si o ursoaica care avea patru pui.
relocare ursi
Aseara, pe aleeile ce duc la Castelul Peles, padurarii au reusit sa prinda nu mai putin de sase exemplare, un urs tanar si o ursoaica si cei patru pui ai ei. Pentru a-i ademeni, padurarii au amplasat custi in care au pus peste si miere.

Daca masculul tanar a cazut usor in plasa padurarilor, lucrurile au fost un pic mai complicate in privinta ursoacei cu cei patru pui. Astfel, silvicultorii si-au dat seama ca in cusca nu incapeau toate cele cinci animale, asa ca au activat capcana dupa ce-a intrat ursoaica si doi dintre pui. Ceilalti doi au fugit speriati si s-au urcat in cei mai inalti copaci din zona.

„Actiunea de sedare a puilor a fost periculoasa si s-ar fi putut transforma intr-o tragedie. Tranchilizarea celor aflati in pom s-a facut la liber, iar puii s-ar fi putut rani grav”, povesteste Ramon Jurj, specialist ICAS. Cei sase ursi capturati aseara au fost dusi pe un fond de vanatoare din muntii Fagaras, unde au fost eliberati departe de zonele locuite.

Autoritatile locale din Sinaia spun ca actiunea de relocare este un succes. „Speram ca in urmatoarele zile sa scapam de ursii problema. Evident este doar o solutie de moment, pentru ca nu o sa putem lua chiar toti ursii din Bucegi. Intentionam ca de anul viitor, impreuna cu Romsilva, sa facem o rezervatie pentru ursi care ar putea deveni zona de atractie turistica”, afirma primarul Vlad Oprea.

Potrivit padurarilor, pana acum au fost capturate jumatate din cele 25 de exemplare pentru care s-a primit avizul de relocare.
Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.