Oamenii de stiinta au identificat o specie noua de balena cu „cioc”

Oamenii de stiinta au identificat o specie noua de balena cu „cioc”
Oamenii de stiinta au identificat o specie noua de balena cu „cioc”

Oamenii de stiinta au identificat o specie noua de balena cu „cioc”, dupa ce au studiat sapte specii care au esuat pe cateva insule tropicale – Sri Lanka, Insulele Gilbert (astazi Kiribati), Atolul Palmyra, Maldive si Seychelles – in ultimii 50 de ani. Prima balena – de 4,5 metri lungime, de culoare gri-albastruie, denumita Mesoplodon hotaula – a fost descoperita pe o plaja din Sri Lanka, in anul 1963, analizarea ADN-ului si a caracteristicilor fizice fiind cele doua etape care au dus la identificarea ei.

Balenele cu „cioc”, o familie raspandita pe scara larga (balene cu dinti), dar putin cunoscuta, se inrudesc cu casalotii si se gasesc in apele oceanice de mare adancime aflate la mare departare de marginea platoului continental. „Aceste balene sunt rareori vazute, principalele motive fiind date de obiceiurile lor evazive, de capacitatea lor de a se deplasa catre abis si de populatia aparent scazuta a catorva specii. Tocmai de aceea, speciile nu sunt cunoscute de marea majoritate a oamenilor”, avea sa declare dr. Merel Dalebout, coordonatorul echipei internationale care a studiat marile mamifere.

Cercetatorii au reusit sa obtina ADN-ul necesar autentificarii lor atat din esantioanele provenite din tesuturi, cat si din oase, pentru confirmarea exacta a studiilor intreprinse. In ultimii 10 ani, alte doua balene cu „cioc” au fost descoperite: in anul 2002, cand Mesoplodon perrini a fost gasita si studiata in estul Pacificului de Nord si in anul 2003, cand Mesoplodon traversii a fost cercetata in Pacificul de Sud. Specialistii considera ca exista doar vreo cinci exemplare din fiecare cele doua specii. Cu descoperirea speciei Mesoplodon hotaula, in prezent exista 22 de specii recunoscute de balene cu „cioc” (in imagine apare specia Mesoplodon densirostris, una dintre „rudele” noii specii descoperite).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente