Oamenii de stiinta au imaginat un proiect care presupune combaterea incalzirii globale prin reflectarea luminii Soarelui

0
315
Oamenii de ştiinţă au imaginat un proiect care presupune combaterea încălzirii globale prin reflectarea luminii Soarelui
Oamenii de stiinta au imaginat un proiect care presupune combaterea incalzirii globale prin reflectarea luminii Soarelui

Proiectul vizeaza inlocuirea treptata a materialelor utilizate in prezent pentru construirea acoperisurilor si a drumurilor cu materiale albe sau de culoare deschisa. Astfel, spun creatorii lui, fenomenul de reflectare a luminii solare, numit albedo, ar asigura o racire considerabila, care, peste 50 de ani ar fi echivalenta cu o reducere de 25 sau chiar 125 de miliarde de tone de dioxid de carbon.

Trotuarele si acoperisurile reprezinta mai mult de 60% din suprafetele urbane, iar ele sunt responsabile pentru atragerea energiei solare si crearea zonelor fierbinti. Numite si insule de caldura, metropolele devin mari consumatoare de energie electrica si producatoare de smog, fenomen care implica costuri mari in sistemul de sanatate.

Oamenii de stiinta au explicat ca este nevoie ca pretul materialelor utilizate in procesul de reflectare a luminii solare sa nu fie foarte mare, mai ales in conditiile in care ele vor trebui schimbate sau reparate periodic. Desi au admis ca noile produse ar putea fi mai scumpe decat cele utilizate acum, pe termen lung pretul platit va fi unul mult mai mic, in comparatie cu economiile pe care sistemul le va furniza.

Cu toate acestea, multi specialisti privesc cu scepticism propunerea. Consultantul francez pe probleme climatice, Jean-Marc Jancovici, sustine ca propunerea ar avea efect doar la nivel local. „Daca scazi semnificativ temperatura la nivel local, prin vopsirea acoperisurilor in alb, asta nu inseamna ca efectul se va extinde si spre alte zone”, a declarat acesta.

Mai mult, conform lui Alfredo Stein de la Centrul de Cercetare Urbana Globala de la Universitatea din Manchester, procesul ar fi unul anevoios in conditiile in care 70% din case, la nivel mondial, sunt construite si detinute de persoane fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.