Oamenii de stiinta au legat camere pe capetele soimilor pentru a vedea cum vaneaza

0
469
Oamenii de ?tiin?? au legat camere pe capetele ?oimilor pentru a vedea cum vâneaz?
Oamenii de ştiinţă au legat camere pe capetele şoimilor pentru a vedea cum vânează
Oamenii de stiinta au legat camere pe capetele soimilor pentru a vedea cum vaneaza
Oamenii de stiinta au legat camere pe capetele soimilor pentru a vedea cum vaneaza

Inregistrarile de la acele camere au aratat care este strategia folosita de soimi pentru a vana ciori. In loc sa se repeada direct spre pasare, soimii isi mentin tinta intr-o pozitie fixa, lucru care le permite sa se apropie nedetectati.

Strategia implica folosirea efectului de camuflaj prin miscare. Astfel, pradatorul nu pare sa se miste din campul vizual al pradei. Daca manevra este bine executata, tinta nu isi poate da seama ca soimul se apropie, ci doar are impresia ca acesta devine mai mare.

„Cioara va crede ca soimul planeaza si, in afara de faptul ca isi schimba dimensiunea, nu va realiza ca se apropie de ea“, a declarat Suzanne Kane, de la Haverford College, din Pennsylvania.

Pentru a-si realiza studiul, Kane a colaborat cu crescatori de soimi din Marea Britanie, SUA, Olanda si Belgia. Opt pasari au fost echipate cu camere video. Sase erau soimi pelerini si doi, hibrizi dintre soimul de tundra si soimul dunarean. Soimii de tundra sunt cei mai mari, avand o anvergura a aripilor mai mare de un metru.

Camerele au fost atasate unor mici ghiozdanele sau casti. „Aratau de parca purtau casti de aviator“, a explicat Kane. Unul din soimi, care zbura in Marea Britanie, a fost ucis de un fermier.

Oamenii de stiinta au aflat, dupa ce au analizat inregistrarile video, ca soimii isi ucid prada folosindu-se de gheare si de forta impactului sau pur si simplu ii rup gatul in zbor.

Cercetarea realizata de Kane ar putea fi folosita in construirea unor roboti zburatori. „Modul pasarilor de a perce mediul inconjurator este fundamental diferit de al nostru“, a explicat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.