Oamenii de stiinta cred ca au descoperit cand se va sfarsi Universul

Un nou studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din California arata ca sfarsitul lumii ar putea veni peste circa 3,7 miliarde de ani. Rezultatele cercetarii nu sunt, insa, acceptate de intreaga lume stiintifica.

Despre Univers se presupune ca se afla intr-un proces accelerat de expansiune inca de la Big Bang, adica inca de acum circa 13,7 miliarde de ani. Potrivit modelelor cosmologice clasice, Universul va continua sa se extinda la infinit. Acesta teorie este contrazisa, insa, de un grup de fizicieni condus de Raphael Bousso de la Universitatea Berkeley, din California, SUA. Potrivit unui studiu realizat de acestia Universul se va sfarsi.

Intr-un articol pentru blogul arXiv.org, Raphael Bousso scrie ca este o problema de masurare in teoria cosmologica a inflatiei eterne (model cosmologic care presupune aparitia din nimic a unor bule infationiste. Unele se pot extinde si pot dura la infinit, iar altele dispar)

Aceste bule, fiecare reprezentand un intreg univers, apar si dispar precum bulele produse de o apa data in clocot. Potrivit acestei teorii, intr-un univers cu o inflatie eterna, orice eveniment care poate sa se intample se va intampla nu o data, ci de un numar infinit de ori. Prezicerea momentului cand un evenimnet se va produce devine astfel imposibila.

Echipa coordonata de Bousso a incercat sa determine numarul de astfel de bule existente la un moment dat, numarul de observatori din fiecare bula, pentru a compara frecventa existentei observatorilor dintr-un univers cu cea a altui univers. A masura acest lucru este, insa, imposibil.

Potrivit lui Bousso singura modalitate de a face acest lucru era introducerea unui punct final. Prin introducerea acestui punct mort, universul are 50% sanse sa se sfarseasca peste 3,7 miliarde de ani.

Charles Lineweaver, de la Obsevatorul de pe Muntele Stromlo al Universitatii Nationale din Australia, este de parere ca echipa condusa de Bousso impune o catastrofa din motive statistice si pentru a le iesi calculele bine.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente