Oceanele au o contributie majora in diminuarea efectelor incalzirii globale

Oceanele au o contributie majora in diminuarea efectelor incalzirii globale
Oceanele au o contributie majora in diminuarea efectelor incalzirii globale

Procesul de incalzire globala s-ar accelera brusc daca uriasa cantitate de caldura inmagazinata de apa oceanelor ar fi eliberata brusc in atmosfera, conform unui nou studiu care a ajuns la concluzia ca oceanele au o contributie majora in diminuarea efectelor incalzirii globale.

Gazele cu efect de sera sunt emise in cantitati mai mari decat oricand si ajung foarte rapid in atmosfera, iar cei mai caldurosi 10 ani de la inceputul inregistrarilor meteorologice s-au succedat incepand cu anul 1998. Rata de incalzire a suprafetei planetei a incetinit insa incepand cu anul 2000, iar oamenii de stiinta au inceput sa caute explicatiile acestui fenomen, scrie Agerpres.

Experti din Franta si Spania sustin ca oceanele au preluat o mare parte din caldura din atmosfera incepand cu anul 2000. Acest lucru poate explica incetinirea procesului de incalzire, dar poate si sa semnifice faptul ca este vorba doar de o pauza temporara.

„Majoritatea energiei in exces este absorbita de primii 700 de metri de apa in adancime, 65% in zonele tropicale ale oceanelor Pacific si Atlantic”, conform materialului publicat in ultimul numar al revistei Nature Climate Change.

Coordonatorul studiului, Virginie Guemas de la Institutul Catalan de Stiinte Climatice din Barcelona, este de parere ca aceasta caldura inmagazinata de apele oceanului ar putea sa ajunga din nou in atmosfera in urmatorul deceniu.

„Daca are legatura doar cu variabilitatea naturala, atunci rata incalzirii va creste rapid”, a explicat ea pentru agentia britanica de presa.

Caroline Katsman de la Institutul Mateorologic Regal din Olanda, o experta ce nu a participat la acest studiu, sustine ca aceasta caldura absorbita de ocean va reveni in atmosfera daca daca face parte dintr-un ciclu asa cum este El Nino pentru incalzire si La Nina pentru racire in Pacific. Ea a mai precizat ca acest studiu confirma studii anterioare realizate la institutul olandez, dar ca este improbabil ca aceasta sa fie singura cauza a pauzei procesului de incalzire a suprafetei terestre.

Ritmul schimbarilor climatice are mari implicatii economice din moment ce aproape 200 de guverne au fost de acord in 2010 sa incerce o limitare a incalzirii suprafetei la mai putin de 2 grade Celsius peste media temperaturilor din perioada preindustriala, prin renuntarea partiala, iar in viitor completa la combustibilii fosili.

Temperaturile de suprafata au crescut deja cu 0,8 grade Celsius. O crestere cu 2 grade Celsius este considerata de o mare parte a climatologilor drept punctul limita dincolo de care incepem sa ne confruntam din ce in ce mai des cu fenomene meteorologice extreme, secete prelungite, inundatii si alunecari de teren si o crestere periculoasa a nivelului oceanului planetar.

Anul trecut se plaseaza pe locul 9 in ierarhia celor mai caldurosi ani din 1850 si pana in prezent, conform Organizatiei Meteorologice Mondiale, iar 2010 a fost cel mai cald, depasind chiar si media globala a temperaturilor pentru anul 1998. De altfel, in afara de anul 1998, cei mai fierbinti 10 ani din istoria inregistrarilor meteorologice sunt dupa anul 2000.

Studiul lui Virginie Guemas, care imbina observatii si modele computerizate, indica faptul ca fenomenele naturale La Nina din Pacific, din jurul anului 2000, a ridicat spre suprafata o masa de apa rece care a absorbit o mare parte din caldura din aer. Un fenomen similar s-a intamplat si in Atlantic, care a absorbit mai multa caldura.

„Incalzirea globala continua, dar se manifesta in moduri diferite”, a comentat si Kevin Trenberth de la Centrul National american pentru Cercetari Atmosferice. Caldura ajunge la niveluri din ce in ce mai adanci in ocean, a mai precizat el, adaugand ca aceasta pauza in procesul de incalzire a suprafetei terestre poate dura intre 15 si 20 de ani.

„Ratele recente de incalzire a apelor de la adancimi mai mari de 700 de metri par sa fie fara precedent”, scria el intr-un studiu publicat in urma cu o luna in revista Geophysical Research Letters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *