
Crescatorii de oi si capre dau mainile in jos. Acestia spun ca oieritul – ramura traditionala a agriculturii Moldovei – ar putea sa dispara. Numarul de capre si oi scade simtitor in fiecare an, iar sudul tarii a ajuns intr-o criza neasteptata din cauza secetei. Asociatia Nationala a Crescatorilor de Oi si Caprine a cerut suportul autoritatilor pentru a ameliora situatia. Solicitarile au fost facute publice in cadrul unei conferinte de presa, care a avut loc astazi, 21 august
„Actualmente, in Moldova sunt peste 700 de mii de capre si oi, in comparatie cu un milion, cat era acum cativa ani. Sudul Moldovei se afla intr-o criza fara de precedent. Acest lucru se agraveaza din cauza lipsei de hrana, aceasta fiind cauzata de seceta din acest an. Noi vrem sa pastram numarul animalelor. Speram ca o sa fim auziti de conducerea tarii”, a declarat presedintele Asociatia Nationala a Crescatorilor de Oi si Caprine, Pantelei Plugaru.
In context, sursa a mentionat ca scopul lor este de fapt sa atraga investitii pentru aceasta ramura a agriculturii. Ba mai mult, acestia doresc sa aplice experienta tarilor straine pentru ca oieritul sa se dezvolte, iar fermele sa devina cat mai perfomante.
Potrivit lui, subventiile acordate de stat sunt nesemnificative, pentru carnea de oaie revine 15 lei/ kg si 25 lei/kg – pentru carnea de berebec. Crescatorii spun ca numarul de capre si oi ar trebui sporit, dar nu au bani pentru a importa animale de prasila. Un berbec costa in jurul la 10 000 de lei. In acelasi timp, Pantelei Plugaru isi exprima dorinta ca tehnologia din aceasta ramura sa fie modernizata.
„Avem 6 ferme de prasila. Dorim sa mecanizam lucrul fermelor si pregatirea branzeturilor. In cadrul unui forum, crescatorii nostri de ovine au vazut cum sunt preparate din laptele de capra 11 feluri de branzeturi, dar noi muncim doar pentru un fel”, a mai adaugat acesta.