OMS recomanda reducerea aportului de sare la mai putin de cinci grame pe zi pentru adulti

OMS recomand? reducerea aportului de sare la mai pu?in de cinci grame pe zi pentru adul?i
OMS recomanda reducerea aportului de sare la mai putin de cinci grame pe zi pentru adulti
OMS recomanda reducerea aportului de sare la mai putin de cinci grame pe zi pentru adulti

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda, pe site-ul sau, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2014, reducerea consumului de sare la mai putin de cinci grame pe zi pentru adulti, pentru a preveni cresterea tensiunii arteriale, bolile de inima si accidentul vascular cerebral.

„OMS recomanda un aport zilnic de sare de mai putin de cinci grame pentru adulti sau mai putin de o lingurita. Recomandarea este pentru o doza si mai mica pentru copii, in functie de nevoile lor de energie”, a declarat Poonam Khetrapal Singh, director regional al OMS pentru Asia de Sud-Est, citat de thehealthsite.com.

Conform acestuia, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite in fiecare an prin simpla reducere a aportului de sare la nivelul recomandat. Este vorba despre raportul cost-eficienta in sanatatea publica, care are nevoie doar de mai multa constientizare si de o abordare multisectoriala la care toata lumea trebuie sa contribuie, a explicat Singh.

OMS sprijina guvernele sa puna in aplicare „planul de actiune global pentru reducerea bolilor netransmisibile”, care cuprinde noua obiective, inclusiv unul pentru reducerea aportului de sare cu 30% pana in anul 2025.

Guvernele trebuie sa joace un rol critic si trebuie sa contribuie la constientizare, precum si sa dezvolte politici care sa permita populatiei sa consume cantitati adecvate de alimente sanatoase si sigure, cu continut redus de sare, a adaugat ea.

Industria alimentara trebuie sa fie angajata in reducerea continutului de sare si sa ofere optiuni de alimente sanatoase, a spus Singh.

Principala sursa de sodiu in dieta noastra este sarea. Ea se poate prezenta fie sub forma de glutamat de sodiu, fie sub forma de clorura de sodiu, fiind folosita drept condiment in multe parti ale lumii. In multe tari, 80% din aportul de sare provine din alimentele procesate, cum ar fi painea, branza, sosurile imbuteliate, mezelurile si mancarurile gata preparate.

„In cazul in care obiectivul de a reduce consumul de sare cu 30% la nivel global pana in 2025 este atins, milioane de vieti pot fi salvate de boli de inima, accident vascular cerebral si de starile aferente de boala”, a spus dr. Oleg Chestnov, director general adjunct pentru Boli Netransmisibile si Sanatate Mintala din cadrul OMS.

El a afirmat ca reducerea aportului de sare este una dintre cele mai eficiente metode pe care tarile lumii le pot folosi pentru imbunatatirea sanatatii populatiei si a cerut industriei alimentare sa lucreze indeaproape cu OMS si cu guvernele nationale pentru a reduce treptat nivelul de sare din produsele alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *