Cea de-a sasea extinctie in masa a inceput deja, dupa ce din cauza comportamentului uman, au disparut 320 de specii, fenomen care ameninta biodiversitatea planetei si chiar specia umana, avertizeaza oamenii de stiinta, potrivit dailymail.co.uk.
Biodiversitatea actuala a planetei, rezultatul unei evolutii bazate pe „incercare si eroare” cu durata de 3,5 miliarde de ani, este cea mai avansata din istoria vietii, dar cercetatorii au constatat ca, in prezent, se confrunta cu un punct critic, ce semnaleaza faptul ca a sasea extinctie in masa din istoria planetei a inceput deja.
Intr-un nou articol stiintific, bazat pe analiza informatiilor, publicat in revista Science, o echipa internationala de cercetatori avertizeaza asupra faptului ca, in timp ce extinctiile anterioare au fost produse de transformari planetare naturale sau ciocniri catastrofale cu asteroizi, fenomenul din prezent este influentat de activitatea omului.
Coordonatorul studiului, Rodolfo Dirzo, profesor de biologie la Stanford, a facut referire in articol la o era desemnata ca „defaunarea din Antropocen”.
Incepand cu anul 1500, au disparut peste 320 de vertebrate terestre, iar populatia speciilor ramase a cunoscut un declin de 25%, situatie similara pentru speciile de nevertebrate.
In randul nevertebratelor, se estimeaza ca intre 16 si 33% dintre specii sunt amenintate sau puse in pericol la nivel global.
Animalele mari – descrise ca megafauna, care includ elefanti, rinoceri, ursi polari si nenumarate alte specii din lumea intreaga – se confrunta cu cea mai mare rata a declinului, tendinta care a insotit extinctiile anterioare.
Acest lucru se intampla deoarece animalele mai mari au o rata a cresterii populatiei mai scazuta, au mai putini urmasi si au, totodata, nevoie de zone de habitat mai extinse pentru a mentine populatii viabile. De asemenea, acestea sunt vanate frecvent de oameni pentru carnea lor.
Cu toate ca aceste specii reprezinta un procent relativ scazut al animalelor expuse riscului de a disparea, extinctia lor va declansa efecte care ar putea influenta negativ stabilitatea altor specii si, in unele cazuri, chiar si sanatatea oamenilor.
„Acolo unde densitatea umana este mare, creste rata defaunarii, incidenta rozatoarelor si, astfel, numarul de agenti patogeni, ceea ce creste riscul transmiterii bolilor”, a declarat Rodolfo Dirzo.
Totodata, populatia umana s-a dublat in ultimii 35 de ani, iar in aceeasi perioada numarul speciilor de nevertebrate – cum ar fi carabusii, fluturii, paianjenii si viermii – a scazut cu 45%.
Ca si in cazul animalelor mai mari, extinctia este determinata in primul rand de pierderea habitatului, prin procesul de urbanizare accelerata, si de schimbarile climatice globale, fenomene care afecteaza viata cotidiana.
Ultima extinctie in masa a fost cea din Cretacic, cu 66 de milioane de ani in urma, cand ciocnirea Pamantului cu un asteroid a dus la disparitia dinozaurilor.