Directorul securitatii nucleare belgiene nu vrea noi centrale nucleare in Europa

  0
  331
  Directorul securităţii nucleare belgiene nu vrea noi centrale nucleare în Europa
  Directorul securitatii nucleare belgiene nu vrea noi centrale nucleare in Europa

  Directorul in exercitiu al Agentiei Federale belgiene pentru Control Nuclear (AFCN) Willy de Roovere si-a exprimat opozitia fata de construirea unor noi centrale nucleare in Europa, intr-un interviu publicat de cotidianul Le Soir in editia de joi, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

  „Nu cred ca, in contextul actual, in Europa sau in Belgia, noi (proiecte) nucleare au sens, sunt acceptabile”, sustine de Roovere.

  „Ma refer la construirea unor noi centrale”, precizeaza el.

  Willy de Roovere va parasi in mod oficial functia de director AFCN la 31 decembrie. El va fi inlocuit de catre Jans Bens, un fost director al centralei nucleare din Doel, in apropiere de Antwerpen, al carei Reactor numarul 3 a fost inchis in august, in urma descoperirii unor microfisuri in cuva.

  Willy de Roovere s-a remarcat la vremea respectiva declarand ca este „sceptic pentru moment” cu privire la posibilitatea de a reporni reactorul.

  „Exista posibilitatea sa se demonstreze ca ma insel”, preciza el. „Dar exista un pic prea multe defectiuni in opinia noastra”, avertiza el.

  „O eventuala reparare a cuvei este practic imposibila si nu este o optiune de retinut, pentru ca exista teama ca o asemenea operatiune poate produce noi tensiuni in peretele cuvei, un lucru care trebuie evitat in mod absolut”, sustine AFCN.

  „O inlocuire a cuvei este extrem de dificila (doza mare de radiatii) si nu a avut loc vreodata undeva in lume”, precizeaza AFCN.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.