Societatea de Gospodarire Urbana caseaza copaci! Practic, este vorba de taierea unor arbori din pepienerele SGU din nordul si estul orasului, care au fost lasati sa creasca prea mult si acum nu mai pot fi plantati in alta parte.
Alaturarea termenului „casare”, langa substantivul „copaci”, a trezit ironii in randul administratiei Ploiestiului. Reprezentantii SGU au explicat ca este un termen tehnic imprumutat de la Romsilva, care defineste o actiune de taiere a respectivilor arbori, practic o „scoatere din gestiune” a acestora. Odata lamurit acest aspect, actiunea pe care „Gospodarii” orasului o vor demara a dat nastere unei revolte: intr-un oras in care spatiile verzi practic nu exista, administratia isi permite sa „arunce la gunoi” copaci.
Nici in aceasta privinta explicatia societatii nu a intarziat sa apara. Ei au motivat ca arborii au fost plantati acum 6,7 sau chiar 10 ani si, fiind prea batrani, orice incercare de a-i muta ar fi zadarnica.
„In mod normal, teoretic, arborii ar trebui sa stea aici trei ani. Dar pot fi tinuti si pana la 7 ani, in functie de specia respectiva. Dupa perioada aceasta, pomul nu mai capata nici valoare decorativa, nici un plus de valoare, adica bani. El incepe sa isi degradeze coroana, se fac cheltuieli pentru el, trebuie udat, sapat, intretinut. Celui care ar cumpara un copac din acesta, nu ii dam nicio garantie ca se va prinde”, a declarat Valeria Istrate, sef compartiment Sere si Pepiniere, Societatea de Gospodarire Urbana Ploiesti.
Prin aceasta actiune vor fi taiati mai bine de 15.000 de arbori, de diverse specii, printre care si tuia, catalpa, salcii, ciresi si duzi. Insa, din perspectiva SGU, dincolo de paguba „ecologica”, sunt doar avantaje.
„Costurile casarii nu cred ca vor fi mari. Pentru ca vom acest lucru cu utilajele proprii, logistica va fi a noastra, asadar costurile vor fi minime. Din contra, avantajul este ca vom obtine bani. Ori vindem lemnul, ori facem cozi pentru unelte, ori lemnele rezultate vor putea fi oferite oamenilor saraci, drept ajutor social. Nu sunt pierduti”, a explicat Maria Capraru, functionar administrativ SGU Ploiesti.
Dar vine intrebarea logica: cine este vinovat de aceasta situatie? Aici, reprezentantii societatii nu s-au ingramadit sa arate cu degetul o anumita persoana, insa, au aruncat vina pe fostii administratori ai orasului, spunand ca fiecare edil isi dorea in Ploiesti spatii verzi cu un anumit tip de arbore, uitand parca de cei care asteapta in pepiniere, sa fie plantati in alta parte.
„Arborii n-au fost vanduti la momentul potrivit din mai multe motive. De la o perioada la alta, fiecare edil a avut propria viziune despre cum ar trebui sa arate zonele verzi. Nici nu s-a prea investit in specii diferite, s-au produs specii care au costat cat mai putin. Ce s-a pretat la transplantat, s-a mutat. Pe cei care nu mai pot fi plantati in alta parte, ne-am gandit sa-i valorficam”, a completat Valeria Istrate.
Ca va fi casare, e clar! Ramane de vazut ce anume se va planta pe aceste parcele, in locul arborilor care vor fi inlaturati. Desi inca nu s-a luat o decizie in acest sens, reprezentantii Societatii de Gospodarire Urbana iau in calcul varianta plantarii coniferelor. Pentru un oras „fancy”. Se pare ca aceasta este ultima moda, in materie de spatii verzi. Speram, insa, ca nu va trece moda pana cand acestia vor fi gata de a fi plantati in oras. Nu de alta, dar istoria s-ar repeta.