Array

Orasul in care dispar masinile! Solutiile pentru transport fara aglomeratie si poluare!

Orasul in care dispar masinile! Solutiile pentru transport fara aglomeratie si poluare!
Orasul in care dispar masinile! Solutiile pentru transport fara aglomeratie si poluare!

Masinile sunt pe cale de disparitie! Cel putin, in marile orase, care incearca sa scape definitiv de ele!

Helsinki e orasul care a facut cel mai mare progres pana acum, scrie Guardian. Finlandezii vor sa interzica masinile in oras in urmatorii 10 ani si au demarat deja un proiect de inlocuire a acestora.

Masinile nu vor fi interzise, dar vor deveni inutile. Asta nu inseamna ca locuitorii orasului vor fi obligati sa mearga pe jos sau sa treaca la bicicleta, desi sunt incurajati in acest sens.

Se studiaza posibilitatea unui program perfect de transport in comun, care sa coste la fel ca transportul cu masina personal, sa fie la fel de comod, eficient, si, cel mai important, sa nu polueze. Asa ar deveni mult mai relevante masinile electrice, care in acest moment sunt ocolite de cumparatorii auto din cauza pretului mare de achizitie si a autonomiei scazute a bateriei.

In Helsinki s-a introdus un program de minibus-uri, in care locuitorii orasului dau comanda prin intermediul unei aplicatii de telefon care calculeaza ruta cea mai eficienta pentru destinatie si pretul. Momentan asemenea metoda e mai scumpa decat o calatorie cu autobuzul clasic in oras, insa finlandezii cred ca pretul ar urma sa scada daca modalitatea ar fi folsita la scada larga.

Sunt primii pasi, dar destul de importanti in acest sens. Companii de taxi ca Hailo sau Uber, care revolutioneaza deja industria taxiului, iar metodele lor sunt deja studiate de administratii locale, care vor sa implementeze filosofia pentru tot transportul public.

Exista deja si programe de impartit masini. In Grenoble, Franta, oras recunoscut pentru progresele tehnologice, Toyota cerceteaza un program de masini publice, 100% electrice, de care oamenii se folosesc prin intermediul unei aplicatii. Ei plaseaza comanda, anunta ca timp vor folosi masina si platesc. Apoi merg la locul de ridicare al masinii, o folosesc si o aduc inapoi. Toyota vrea sa introduca acest sistem in marile orase ale lumii, dupa terminarea studiilor din Grenoble.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente