Talpa Gastei – Remediul nr.1 impotriva hipertensiunii

Talpa Gastei – Remediul nr.1 impotriva hipertensiunii
Talpa Gastei – Remediul nr.1 impotriva hipertensiunii

Inaltuta si subtirica precum o adolescenta, gatita cu flori suave, roz si liliachii, talpa-gastei ne fura ochiul si inima cand o vedem prin poieni, la inceput de vara. Dincolo de gratia si seductia ei, in frunzele acestei plante se ascunde o adevarata farmacie, cu mari puteri in bolile cardiovasculare. Si pentru ca bolile inimii ne ameninta mai ales acum, la debutul verii, sa cunoastem mai bine acest elixir de sanatate si de viata lunga
I se mai spune in popor si iarba de dat, somnisor, apucatoare, creasta-cocosului, iarba casuna­turii, iarba flocoasa, laba-lupului, lingorica sau talpa-lupului, fiind una dintre cele mai folosite plante din medicina populara romaneasca. In nordul Moldovei, era administrata contra “ghearei la inima” (ischemie cardiaca dureroasa) si a “naduselii” (astm bron­sic); aceleasi utilizari le regasim si in nordul Tran­silvaniei, unde se mai dadea ca fiertura, seara, pen­­­tru copiii care sufereau de “speriat” (pavor noc­turn). In vestul Olteniei si in sudul Ardealului, planta era pla­madita in rachiu de catre femeile tinere, ca sa le vina “randurile rosii” (menstrua­tia), pentru a fi rodnice si pentru a avea copii multi si sanatosi. In toa­ta Ro­mania, talpa-gastei se fo­lo­sea extern, pentru vindecarea ra­nilor, ca si cicatrizant rapid, dar si pentru tratarea infectiilor pielii, a prolapsurilor si a tulburarilor neuro-vegetative.
In medicina moderna a pus in evidenta exceptionalele efecte ale acestei plante in afectiunile cardiovasculare, dar si in unele tulburari hormonale sau emotionale, in care ex­tractul de talpa-gastei a demonstrat calitati terapeutice extra­ordinare.

Stimuleaza circulatia periferica cu talpa gastei

Planta e recunoscuta pentru efectele benefice asupra muschiului cardiac, avand un spectru larg de aplicare in acest sens. Pe cale de consecinta (inima fiind „motorul” sistemului sangvin), talpa gastei este de mare ajutor in procesul de pompare a sangelui catre extremitati. Poate fi administrata sub forma de capsule (in combinatie cu paducel) sau tinctura.

Extractul de talpa-gastei si hipertensiunea

Cercetarile facute in ultimii ani au evidentiat faptul ca aceasta planta este unul dintre cele mai eficiente “me­dicamente” cu actiune de re­ducere a tensiunii arteria­le. Interesant este ca, in timp ce majoritatea plan­telor me­­dicinale au de fapt o ac­tiune de reglare a pre­siunii sangelui, marind-o atunci cand este prea sca­zuta si reducand-o atunci cand este prea mare, talpa-gastei ac­tioneaza intr-un singur sens, scazand valo­rile ten­siu­nii arteriale. Si o face atat de bine, incat este foar­te posibil ca in curand me­dicamentele pentru tensiune sa fie inlocuite de o noua generatie, obtinuta din aceasta planta, cu adevarat feno­menala, in tratamentul acestei afectiuni. “Vinovate” pentru efectele sale sunt mai multe substante active continute in frunzele acestei buruieni, intre care se dis­ting leonurina, stahidrina si cvercitolul, care actioneaza pe mai multe cai simultan:

* dilata vasele de sange, ceea ce va duce la o scadere foarte rapida a presiunii sangelui
* stimuleaza eliminarea surplusului de apa din corp, prin stimularea activitatii rinichilor
* diminueaza vascozitatea sangelui, ceea ce va conduce si la evitarea unor complicatii grave care apar la hipertensivi, cum ar fi accidentul vascular.

incolo de toate aceste consideratii teoretice, s-a ob­servat faptul ca, pur si simplu, talpa-gastei reduce puter­nic tensiunea arteriala si, mai mult, ajuta la sta­bili­zarea valorilor acesteia. Iar cercetatorii germani au mers mai de­parte cu studiile si au demonstrat ca aceasta planta scade foarte mult reactivitatea la stres si la tensiunile psi­hice, element care explica si mai bine de ce este atat de eficienta in toate bolile cardiovasculare.

Pentru prevenirea hipertensiunii se administreaza infuzia combinata, din care se beau 1-2 cani pe zi. Contra hipertensiunii deja instalate se foloseste extractul uscat, din care se iau cate 300 mg, de trei ori pe zi. Tratamentul dureaza 60 de zile, dupa care se face o pauza de alte 30 de zile, apoi administrarea se reia.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu talpa-gastei

Nu se cunosc reactii adverse la tratamentul cu aceasta planta. Se recomanda, totusi, intreruperea ad­ministrarii acestei plante la femeile insarcinate.

Surse:Americal journal of Medicine
Formula AS
Medical Herbs Enciclopedia

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,549FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente