Ornitologii satmareni au facut recensamantul pasarilor acvatice
Ornitologii satmareni au facut recensamantul pasarilor acvatice

In cele cinci locuri vizitate au intalnit 34 de specii, doar 11 fiind acvatice

An de an, din 1971 incoace, Societatea Wetlands International incearca sa gaseasca raspunsul la intrebarea “Unde ierneaza pasarile acvatice europene?”.

O echipa de specialisti a pus la cale un plan menit sa dea raspunsul la intrebarea cu pricina, iar an de an din 10 pana in 20 ianuarie este implementat Programul de monitorizare a pasarilor acvatice de iarna pe batranul continent european.

Societatea Ornitologica Romana a aderat la acest program de mare amploare in anul 1991, iar cativa ani mai tarziu, in 2004, echipelor de ornitologi romani li s-au alaturat si satmarenii amatori. Sucursala Satu Mare a Societatii Ornitologice Romane a facut primul pas in Programul de monitorizare a pasarilor acvatice de iarna in urma cu opt ani. Iarna trecuta, potrivit reprezentantului surcursalei satmarene a Societatii Ornitologice din Romania, Fazekas Lorand, ornitologii satmareni au poposit in opt locuri acvatice.

In 10 ianuarie 2012, acestia au pornit din nou la drum. Punctul de plecare l-a constituit conform interlocutorului nostru Valea Turului, comunele Halmeu si Porumbesti si Helesteul de la Porumbesti. In cadrul Recensamantului Pasarilor de Apa, ornitologii satmareni au vizitat vreme de zece zile cinci zone.

Este vorba de Helesteul Moftin, Porumbesti, Bercu, Somes in aval de Satu Mare, Lacul Hodisa si Valea Mariei in zona Socond. Au fost observate in judet 34 de specii. 11 dintre acestea sunt specii acvatice. Cel mai des, ornitologii s-au intalnit cu rata mare, care in stoluri mari ierneaza pe apele judetului Satu Mare.

Ornitologii satmareni au avut ocazia sa observe si pescarusul ferestras mare si corcodelul mic. La malul apelor scazute au intalnit dintre picioroange starcul cenusiu si egreta mare. Potrivit interlocutorului nostru, “pasarile din zona nordica a continentului nu si-au mai facut aparitia pe apele din judetul nostru anul acesta datorita iernii blande”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here