Padurile de castani din Gorj, salvate cu fonduri europene

Padurile de castani din Gorj, salvate cu fonduri europene

Agentia Judeteana de Protectie a Mediului a reusit sa obtina o finantare de aproape doua milioane de euro pentru a reface padurile de castani care inca mai exista in partea de nord-vest a Gorjului, precum si suprafetele de jnepenis care au disparut in ultimii ani de pe versantii muntosi.

Initiativa acestui proiect a avut-o Elisabeta Juveloiu, care acum poate spune ca APM Gorj este singura agentie de protectie a mediului din tara care a initiat un proiect pe care sa il finanteze Uniunea Europeana in acest an. Proiectul vizeaza in special zona Pades – Tismana, pentru ca aici si la Baia Mare mai exista plantatii de castani romanesti. Padurile seculare sunt insa pe cale de disparitie, dupa ce o boala teribila, „cancerul castanului”, a devastat hectare intregi in ultimii ani si, din cele peste 100 de hectare de la nivel de judet circa un sfert sunt complet decimate, iar jumatate sunt afectate in mare parte, fiind si ele in mare pericol.

„Proiectul se va derula pe o perioada de cinci ani, incepand de acum. In primul an facem studii, apoi crestem puietii, ii plantam si urmarim prinderea lor, dupa care, la final speram sa avem toate padurile refacute. La fel vom proceda si la jnepenis. Proiectul este mult mai amplu, pentru ca presupune si amenajarea unor trasee turistice in aceste paduri, a unor puncte de observatie, de amplasare a unor indicatoare. Dorim sa ajutam si la dezvoltarea turismului, pentru ca cei veniti in vizita la noi sa poata sa vada unde creste castanul si cum arata o astfel de padure, locurile de acest gen fiind extrem de rare”, a mentionat Juveloiu.

Festivalul castanelor, la Pestisani

Aceasta spune ca, de anul viitor, va organiza la Pestisani si un festival al castanelor in prima duminica a lui octombrie, pana atunci edilul din Runcu, Adi Campeanu avand deja programata o astfel de manifestare programata pentru duminica. Edilul din Tismana, Marian Slivilescu, declara si el ca de anul viitor doreste sa organizeze un astfel de festival, dar Juveloiu spune ca va cere autoritatilor judetene sa ia in calcul in principal manifestarea sa, manifestare la care doreste sa participe primariile din zonele in care creste castanul. „Am ales Pestisaniul pentru ca este si aici o padure de castani, dar aici este si Brancusi si cred ca putem impleti foarte bine aceste doua lucruri pentru a reusi sa atragem interesul turistilor pentru Gorj si castanii pe care ii avem sau ii vom avea pe meleagurile noastre”, mai spune Juveloiu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente