Daca isi mentine actualul ritm de consum, umanitatea va avea nevoie, incepand cu anul 2030, de o a doua pla-neta, pentru a-si satisface nevoile pe care le are, potrivit unui raport al World Wide Fund for Nature (WWF) prezentat la Paris, relateaza Mediafax.
Expertii ecologisti au evaluat ritmul de consum al resurselor naturale si apreciaza ca acesta depaseste cu 30% capacitatea planetei de a se regenera, potrivit raportului WWF, intitulat „Planeta vie 2008”.
Presiunea pusa de comunitatile umane asupra planetei s-a dublat in ultimii 45 de ani, din cauza cresterii demografice si a consumului individual, au explicat expertii. Aceasta exploatare excesiva a planetei epuizeaza ecosistemele, iar deseurile se acumuleaza in aer, apa si sol.
Defrisarile masive, lipsa apei, micsorarea numarului speciilor si modificarea climei, consecinte ale emisiilor de gaze cu efect de sera, „pun tot mai mult in pericol natiunile lumii si dezvoltarea acestora”, a explicat raportul WWF.
In realizarea acestui raport, WWF a utilizat mai multi indici. „Indicele planetei vii”, un instrument inventat pentru a masura evolutia biodiversitatii mondiale, a analizat 1.686 de specii de vertebrate din toate regiunile lumii, inregistrand o scadere de aproape 30% a acestor resurse in ultimii 35 de ani. Indicele denumit „Amprenta apei” evalueaza presiunea care exista asupra resurselor de apa, pe plan national, regional sau mondial, dar si ritmul de epuizare al acestor resurse.
Apa este o resursa repartizata in mod inegal pe mapamond. Aproximativ 50 de state se con-frunta in prezent cu un stres hi-dric moderat sau chiar grav, a subliniat raportul WWF. Numarul persoanelor care vor suferi din cauza lipsei apei, in mod permanent sau doar sezonier, va creste ingrijorator de mult in deceniile viitoare, din cauza procesului de incalzire a climei.
Sursa: Ziua