Cum dezastrele ecologice mananca pana la cinci trilioane de dolari in fiecare an, omenirea va trebui sa se gandeasca in 2030 cum sa ia in stapanire inca o Terra.
Un activist Greenpeace taie cu drujba un perete din lemn simbolizand padurile indoneziene amenintate cu pieirea
Organizatia World Wildlife Fund (WWF) a avertizat astazi, in cadrul unui raport prezentat la Paris si intitulat „Planeta Vie 2008”, ca nevoile tot mai mari in materie de capital natural – unde intra padurile, apa, solul, aerul si biodiversitatea – au depasit deja cu o treime capacitatea Terrei de a-l reinnoi, informeaza AFP.
„Daca cererea noastra fata de planeta continua sa creasca in acelasi ritm, pe la mijlocul anilor 2030 vom avea nevoie de echivalentul a doua planete pentru a ne mentine stilul de viata”, a punctat James Leape, directorul general al grupului de mediu, lansand studiul ce anunta ca presiunea oamenilor asupra planetei s-a dublat in ultimii 45 de ani.
Costul salvarii institutiilor financiare afectate de actuala criza economica, desi imens, paleste in comparatie cu valoarea pierderilor anuale cauzate de dezastrele ecologice, continua raportul WWF. Afirmatia se bazeaza pe un studiu al Uniunii Europene, in care s-a calculat ca omenirea pierde an de an intre doua si cinci trilioane de dolari in ceea ce priveste capitalul natural de pe urma degradarii ecosistemelor.
Organizatia verde subliniaza ca mai mult de trei sferturi din populatia planetei traiesc in tari catalogate drept „debitori ecologici”, tari in care consumul intrece capacitatea biologica. Asta in timp ce se observa o scadere cu 30%, din 1970, a 5.000 de populatii monitorizate din randul a 1,686 de specii de vertebrate.
Totodata, declinul ecologic se apropie de 50% la tropice, care au cea mai mare concentratie de biodiversitate din lume si constituie o bariera in calea incalzirii globale prin absorbtia dioxidului de carbon din atmosfera. Despaduririle, insusirile ilegale de pamanturi, poluarea cu gaze de sera, pescuitul excesiv si schimbarile de climat sunt factorii principali din spatele acestei degradari de mediu.
Pamantul are nevoie de 2,1 hectare „globale” pe persoana pentru a genera resurse si a capta emisiile gazoase, dar amprenta omenirii este vizibila deja pe 2,7 hectare, potrivit calculelor WWF, in jur de 50 de state suferind in prezent de pe urma resurselor precare de apa.
Sursa: Cotidianul