Pamanturile agricole din Romania: Teren de joaca pentru investitori straini

Pamanturile agricole ale Romaniei sunt terenul de joaca pentru investitorii straini de mai multi ani. Atrase prin surfafatele mari disponibile si preturile scazute in raport cu restul Europei, companiile agricole se instaleaza pe mii de hectare. Azi, mai mult de 700 000 de hectare sunt in mainile strainilor.

Pamanturile agricole din Romania: Teren de joaca pentru investitori straini

Contextul national este favorabil acapararilor de teren agricol. Fragmentarea funciara, vulnerabilitatea taranilor si slabirea dezvoltarii rurale provoaca un exod rural masiv. Multe terenuri nu sunt cultivate. Cadrul legilativ si politic favorizeaza fenomenul prin tendenta sa ultraliberala si sprijinirea exploatatiilor mari.

Cazul comunei Aiton, unde o firma romaneasca a semanat recent culturi de cereale pe majoritatea pamanturilor si cel al comunei Dudestii Vechi, unde o firma italiana a preluat monopolul funciar de mai mult de 10 ani, ilustreaza atat originile fenomenului cat si consecvintele sale pe comunitatile rurale. Sedusi prin contributia financiara a arendei sau de vazarea terenurilor, multi proprietari nu ezita sa semneze contracte cu firme agricole. Des cumparate sau luate in arenda pentru sume minime, pamanturile sunt cultivate intr-un fel intensiv. Acest fenomen de masa deposedeaza taranii de terenurile lor si slabeste comunitatile rurale, instaland o bariera tuturor initiativelor alternative de dezvoltare. Acest tip de agricultura, cu practiciile sale, distruge ecosistemele si polueaza apele. La nivel local, national si european, acapararea terinurilor ameninta agricultura taraneasca si suverenitatea alimentara.

Constatand aceste aspecte, dorim sa vedem o schimbare in perspectivele legislative si politice. Spatiul rural terbuie sa fie reconsiderat astfel incat sa atraga populatia activa. Autoritatile locale, Guvernul si noua Politica Agricola Comuna trebuie sa opreasca acest fenomen si sa incurajeze agricultura de dimensiuni mici, diversificata care este singura solutie viabila pentru o dezvoltare rurala durabila bazata pe principii ecologice responsabile.

Dupa ce asociatia noastra, Ecoruralis, a constatat o lipsa de informatii in aceasta problematica, echipa noastra a horatat sa aprofundeze acest subiec. Raportul, bazat pe doua cazuri concrete, o sa fie disponibil in romana, franceza si engleza.

Ecoruralis doreste sa dezvolteze aceasta axa de cercetare astfel incat sa informeze societatea civila si sa apare interesele taranilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *