Uniunea Europeana va contribui cu 5 milioane de euro la consolidarea fondului creat in baza Tratatul international privind resursele genetice vegetale pentru alimentatie si agricultura.
Angajamentul a fost facut public cu ocazia reuniunii ministeriale din timpul summit-ului Rio+20 privind dezvoltarea durabila. Aceasta sursa de finantare este destinata exclusiv fermierilor din tarile in curs de dezvoltare, pentru adaptarea la schimbarile climatice si asigurarea resurselor alimentare, prin diversificarea culturilor.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), institutie care administreaza acesti bani, spera sa stimuleze capacitatea micilor fermieri de a gestiona culturile traditionale, respectiv cartof, orez, manioc, grau si sorg.
„Avem nevoie de angajamentul deplin politic si financiar in sprijinul agriculturii durabile, daca vrem sa garantam securitatea alimentara la nivel mondial, asigurand in acelasi timp conservarea resurselor noastre naturale, cum ar fi biodiversitatea”, a declarat comisarul eurpean pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.
La randul sau, presedintele FAO, José Graziano da Silva, a salutat contributia europeana precizand totodata este nevoie de implicarea tuturor factorilor decizionali pentru „a ne asigura ca ecosistemele lumii sunt sanatoase si durabile”.