Pana in 2013, UE va cheltui 14 miliarde de euro pentru tratarea apelor reziduale

Pana in 2013, UE va cheltui 14 miliarde de euro pentru tratarea apelor reziduale

LOC DE MAI BINE CE a anuntat ca UE va cheltui, pana in 2013, suma de 14 miliarde de euro pentru realizarea infrastructurii de colectare sau de tratare a apelor reziduale in temeiul directivei privind tratarea apelor urbane reziduale. Cel mai recent raport privind punerea in aplicare a directivei pentru perioada 2007-2008 precizeaza ca s-au inregistrat progrese satisfacatoare, dar ca gradul de conformitate cu normele in materie de colectare si de tratare ar putea fi inca imbunatatit. Raportul arata ca majoritatea statelor membre cu vechime in UE au mentinut standarde satisfacatoare in ceea ce priveste tratarea apelor uzate si au ameliorat tratamentul aplicat apelor sensibile, in timp ce statele membre mai noi (UE 12) au imbunatatit colectarea si tratarea, in general.

De la ultimul raport, suprafata totala a apelor desemnata ca fiind sensibila si care necesita un tratament mai riguros a crescut de la 68% la 73%. Acest lucru ar putea indica partial o crestere in privinta apelor eutrofe, dar si faptul ca statele membre si-au imbunatatit modalitatile de recunoastere si de protejare a apelor sensibile aflate pe teritoriul lor. Normele privind tratarea apelor reziduale nu sunt aplicate pretutindeni cu aceeasi rigurozitate, insa in Austria, Tarile de Jos si Germania s-a atins un grad foarte ridicat de conformitate. Imbunatatiri s-au inregistrat in Danemarca, Finlanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar in UE-12, in special in Lituania

TRATAREA BIOLOGICĂ A APELOR UZATE Directiva privind apele urbane reziduale prevede ca apele reziduale sa fie colectate si tratate in orice zona in care poluarea apelor este echivalenta cu cea generata de o localitate cu peste 2.000 de locuitori. In cele 27 de tari membre UE exista aproximativ 23.000 de zone de acest gen, in care nivelul total de poluare al apelor reziduale este echivalent cu cel produs de circa 550 de milioane de locuitori. Directiva prevede tratarea biologica a apelor uzate, adica un tratament secundar, ce impune un tratament mai riguros in cazul zonelor cu ape deosebit de sensibile, care necesita un nivel mai ridicat de protectie. In perioada 1990-2010 s-au investit aproximativ 152 de miliarde de euro in infrastructura de tratare a apelor reziduale. Fondurile UE sunt importante in finantarea infrastructurii de tratare si colectare, mai ales in UE-12. Aceste fonduri au ajutat, in trecut, tari precum Irlanda, Spania, Italia si Grecia sa realizeze imbunatatiri impresionante, incepand din anii ’90, cifrele privind tratarea secundara crescand, in unele cazuri, de patru ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *