Pana pe 26 mai poti directiona 2% din impozitul pe venit catre un ONG

  0
  341
  Pana pe 26 mai poti directiona 2% din impozitul pe venit catre un ONG
  Pana pe 26 mai poti directiona 2% din impozitul pe venit catre un ONG

  Persoanele fizice care in 2013 au realizat venituri din salarii sau din activitati independente pot opta pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult sau pot solicita restituirea cheltuielilor efectuate privind bursele private. Acest lucru se poate face prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a formularului 230 „Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ”, in cazul persoanelor cu venituri salariale, respectiv a formularului 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”, in celelalte cazuri mentionate anterior, pana cel tarziu in 26 mai 2014.

  Se poate solicita directionarea sumei de 2% din impozit catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult, fiind necesara completarea pe formularul 230/200 a denumirii, codului de identificare fiscala si a codului bancar IBAN al entitatii beneficiare.

  Persoanele fizice care au avut venituri salariale pot solicita, de asemenea, prin formularul 230, deducerea din veniturile impozabile din salarii, obtinute la functia de baza, a cheltuielilor efectuate intre 1 ianuarie si 5 august 2013 pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, in limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an. Aceasta facilitate a fost valabila in anul 2013 pana la data de 5 august 2013, data de la care a fost abrogata. In completarea cererii este necesar ca solicitantii sa ataseze, in copie, contractul de economisire-creditare in sistem locativ, documentul de plata a sumelor respective in anul 2013 in perioada amintita (extras bancar), precum si adeverinta de la angajatorul de la functia de baza, din care sa rezulte venitul baza de calcul si impozitul pe salarii retinut la sursa in cursul anului 2013.
  Formularele 230 si 200 se pot depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Declaratia 200 se poate depune si online, de catre detinatorii de certificat digital calificat, care au obtinut dreptul de utilizare a serviciului „Depunere declaratii online”. Data depunerii formularului este data inregistrarii acestuia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

  Depunerea formularului 230 sau 200 pentru anul 2013 dupa 26 mai 2014 atrage decaderea contribuabilului din dreptul de a-si exercita optiunea privind redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, de a solicita restituirea cheltuielilor efectuate cu burse private sau, dupa caz, de a-si deduce din veniturile impozabile din salarii de la functia de baza, a cheltuielilor efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.