Si persoanele care locuiesc la bloc au posibilitatea sa diminueaze costul facturilor la curent electric, cu ajutorul sistemelor de producere a energiei regenerabile.
Din pacate, lipsa unor programe publice de sustinere a investitiilor, problemele de organizare si costurile mari pe care le implica obtinerea autorizatiilor au descurajat pana acum asociatiile de proprietari.
In tarile vestice, aceste solutii se bucura de o larga popularitate si sustinere guvernamentala, dar in Romania, asociatiile de proprietari trebuie sa se descurce pe cont propriu. In prezent nu exista programe publice care sa sustina astfel de investitii, ca in cazul programului de reabilitare termica. Mai mult, Programul Casa Verde, care oricum este blocat din 2011, a exclus din randurile beneficiarilor pe cei care locuiesc la bloc, din cauza numarului mic de solicitari si a problemelor organizatorice pe care le implica (proprietarii trebuie sa fie de acord in unanimitate), potrivit Administratiei Fondului de Mediu.
Cum se calculeaza costurile investitiei
De regula, o familie consuma in medie 3-4 kW/zi. Pentru un kW putere instalata, care genereaza in medie 5-6 kW/zi, sunt necesare instalatii pe o suprafata de 6-7 mp. In ceea ce priveste costurile investitiei, ele se ridica la 1.300-1.350 de euro pentru fiecare kW putere instalata, potrivit calculelor lui Hans Simon, proprietarul companiei EcoApaSol.
Principala problema a sistemelor fotovoltaice pe acoperisurile blocurilor este suprafata limitata, in raport cu numarul de consumatori. Asadar, astfel de instalatii sunt recomandate in cazul blocurilor cu mai putine etaje, a caror structura implica o suprafata a acoperisului mai mare raportat cu numarul de apartamente.
Insa si in cazul blocurilor inalte se pot face unele economii, panourile fotovoltaice putand asigura macar consumul comun, precum iluminatul scarii sau functionarea unei centrale termice proprii.
Pe langa costurile investitiei propriu-zise, trebuie luate in calcul si costurile birocratice, pentru obtinerea autorizatiilor si racordarea la Sistemul Energetic National. Costurile totale se ridica la 5000 de euro, iar durata procedurii poate depasi trei luni, potrivit estimarilor oferite de Adrian Duguleanu, director Philro. In aceste conditii, de regula doar investitiile in sistemele de peste 20 kW se pot amortiza.