Trei consilii locale din Vaslui au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist

0
490
Protest fata de eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de sist in Vaslui
Protest fata de eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de sist in Vaslui
Trei consilii locale din Vaslui au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist
Trei consilii locale din Vaslui au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist

Trei consilii locale din Vaslui au interzis, prin hotarari adoptate in plen, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective, dupa ce o companie petroliera obtinuse certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judet.

La solicitarea populatiei de teama poluarii mediului, consiliile locale din Iana, Tutova si Pochidia au luat hotararea de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective.

Deciziile luate de catre autoritatile locale din cele trei comunitati vin la scurt timp dupa ce Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie si ianuarie, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Practic, prin hotararile adoptate in plenul consiliilor locale, „se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism si autorizatii de construire in vederea amplasarii de constructii, sonde de extractie pe teritoriul comunei”.

De asemenea, prin aceleasi hotarari, se interzice vanzarea, darea in administrare, concesionarea sau inchirierea terenurilor proprietate publica a comunelor in scopul explorarii, dezvoltarii sau exploatarii gazelor de sist.

„In urma consultarilor facute in randul populatiei, am constatat ca opinia generala este ca nu se vrea explorarea sau exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Noi, ca si autoritatea publica locala, trebuie sa promovam interesele cetatenilor si, in consecinta, am venit cu o propunerea in Consiliul Local de a interzice prezenta vreunei firme care sa extraga gazele de sist din solurile Tutovei.

Eu, ca si primar, ii inteleg pe cetateni pentru ca exploatarea acestor resurse prin metode neconventionale presupune prea multe riscuri, pe care noi nu ni le putem asuma”, a declarat, luni, primarul comunei Tutova, Ion Corciova.

Hotararile luate de cele trei consilii locale urmeaza sa fie analizate de Prefectura Vaslui care, prin Serviciul de Contencios-Administrativ, va stabili daca acestea au fost luate cu respectarea legislatiei in domeniu.

Chevron are certificate de urbanism

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat, in ultima luna, trei certificate de urbanism pentru tot atatea perimetre din judetul Vaslui unde compania americana Chevron intentioneaza sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

In luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, in cadrul unei intalniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, ca atmosfera generala legata de investitii este favorabila, in pofida schimbarilor politice, si i-a asigurat ca este dispus sa discute despre problemele acestora.

O luna mai tarziu, premierul declara ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.

In martie si aprilie 2012, peste 5.000 de persoane au participat la doua mitinguri de protest organizate in centrul Barladului, manifestantii solicitand blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de sist in zona de sud a judetului Vaslui. La actiune au participat atunci si cateva zeci de preoti, coordonati de protopopul de Barlad Vasile Laiu.

Prezenti, la inceputul lunii februarie, la Vaslui, la o noua dezbatere publica, reprezentantii Chevron Romania au prezentat o parte din strategia de viitor a companiei in ceea ce priveste explorarea si exploatarea gazelor de sist din Romania, apreciind ca Romania ar putea deveni independenta din punct de vedere energetic daca gigantul petrolier american va gasi suficiente resurse de gaze in cele doua zone din tara unde si-au planificat sa faca foraje, respectiv judetele Constanta si Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.