Panourile si sistemele solare pot asigura intreaga cantitate de apa calda menajera de care are nevoie o familie. In plus, pot fi achizitionate prin programul guvernamental „Casa Verde”.
Utilizarea panourilor si sistemelor solare prezinta o serie intreaga de avantaje, in primul rand prin faptul ca Soarele ofera un potential energetic gratuit si nelimitat. Se face o investitie iar apoi se fac economii importante la facturile cu energia.
Alaturi de alte sisteme ce utilizeaza energii regenerative (cazane cu combustibil solid, pompe de caldura etc.), se poate obtine o independenta fata de resursele traditionale (gaz, carbune, GPL etc.).
Poluarea pe care o produc aceste sistem este zero, ceea ce este foarte important in contextul actualelor preocupari legate de mediu!
Pe de alta parte, la decizia de achizitionare si montare a panourilor si sistemelor solare trebuie avut in vedere ca intretinerea lor nu este chiar usoara si, deasemenea, sa se tina seama de nevoile reale de apa calda menajera. De exemplu, nu este cazul sa se adopte aceasta solutie in cazul unei case de vacante care este locuita doar temporar pe timpul verii sau in weekend-uri sau atunci cand nu este necesara o cantitate importanta de apa calda. Dam exemplu aici a unei case locuita de un cuplu in care fiecare membru venea tarziu de la serviciu (nu gateau si nu aveau copii mici) si care si-au montat obloane la panourile solare, pe care le inchideau pe timpul verii. De aceea, pentru luarea unei decizii si chiar pentru montare este indicat sa va adresati unui specialist.
Cu cat scade factura de intretinere?
De obicei, la ofertarea echipamentelor solare se urmareste o rata anuala de acoperire a necesarului. Daca ne referim la instalatiile solare destinate locuintelor individuale, aceasta rata este intre 60% si 75%, in ceea ce priveste partea de apa calda. Cu alte cuvinte, aproape trei sferturi din apa calda pe care o consumati in gospodarie ar putea fi incalzita de catre soare, cu scaderea proportionala a costurilor de intretinere. De exemplu, sistemele solare Velux furnizeaza pana la 75% din necesarul de energie pentru realizarea apei calde menajere si pana la 35% din necesarul anual de energie pentru incalzirea cladirii.
In ceea ce priveste durata de viata a unei instalatii solare, aceasta este de 20-25 de ani.
Ce temperatura maxima a apei veti obtine?
Aceasta este determinata de numarul si de calitatea panourilor solare utilizate. Se poate ajunge la o temperatura maxima de stocare permisa in boiler de aproximativ 90-95°C, mult mai mare decat temperatura maxima de utilizare la consumator, care este de aproximativ 45° C.
Cand apelati la soare, renuntati la lemne?
Nu neaparat. Echipamentele solare se pot utiliza atat in instalatii individuale, cat si in completarea instalatiilor clasice deja existente, indiferent de combustibilul folosit sau de marca echipamentului pentru incalzire. Deoarece instalatia solara poate prepara apa calda doar in conditiile in care exista radiatie solara, e chiar recomandabil sa optati pentru un sistem mixt.
Achizitionare prin programul „Casa Verde”
Suma maxima oferita prin Fondul de Mediu este de 6.000 lei. In aceasta suma pot intra panourile solare, montajul si punerea lor in functiune, precum si TVA-ul. Pentru a accede la acest program, trebuie mai intai sa fiti proprietar/coproprietar al imobilului pe care se implementeaza sistemul. Apoi, trebuie sa alegeti un partener pentru realizarea ofertei de panou solar. Impreuna cu acesta completati cererea de finantare nerambursabila, apoi pregatiti dosarul de finantare, pe care il veti depune personal la sediul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, pe raza caruia domiciliati. Atunci cand lucrarea este finalizata, Agentia Judeteana va deconta partea ce ii revine statului.