Oficial ONU: Schimbarile climatice, o amenintare majora pentru pace si securitate

Oficial ONU: Schimbarile climatice, o amenintare majora pentru pace si securitate

Achim Steiner, din cadrul Programului ONU pentru Mediu, a declarat ca schimbarile climatice vor mari „exponential” amploarea dezastrelor naturale. El a avertizat ca sporirea frecventei dezastrelor naturale in lume s-ar putea dovedi o provocare majora in urmatoarele decenii.

Crizele recente, precum cea din Somalia, arata ca „abilitatea noastra de a trata astfel de evenimente este o provocare, in special daca ele au loc simultan si incep sa afecteze, de exemplu, pietele alimentare mondiale, problemele regionale de securitate a alimentatiei, stramutarea persoanelor, crearea de refugiati peste frontiere”, a apreciat Steiner.

Comentariile sale au fost facute in timp ce Consiliul de Securitate a dezbatut pentru prima data in ultimii patru ani probleme legate de mediu.

Mai multi diplomati au declarat ca au avut loc negocieri intense intre Germania si Rusia, care initial s-a opus oricarei actiuni din partea Consiliului in acest domeniu, inainte de a se ajunge la un acord privind o declaratie. Reprezentantul Rusiei, Aleksander Pankin, a declarat ca este sceptic cu privire la implicatiile introducerii schimbarilor climatice pe agenda Consiliului de Securitate al ONU, relateaza BBC News, citat de Mediafax.

In final, membrii Consiliului au convenit asupra unui text care mentioneaza „posibile implicatii pentru securitate” ale schimbarilor climatice. Textul final exprima „preocuparea ca posibilele efecte secundare ale schimbarilor climatice ar putea, pe termen lung, ca agraveze unele amenintari existente la adresa securitatii si pacii internationale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *