Parcul Natural Yellowstone a cuprins lupii printre speciile protejate

Parcul Natural Yellowstone a cuprins printre speciile protejate si lupii

Yellowstone a cuprins, alaturi de alte specii caracteristice zonei, si lupii. Acestia au fost prezenti un timp indelungat, insa au fost vanati pana la exterminare. La acel timp nu s-a remarcat cu claritate ce anume schimbari s-au produs ca urmare a acestui fapt, insa revenirea lor dupa aproximativ 100 de ani a generat observatii ce au reusit sa-i  uimeasca pana si pe specialisti.

Lupii, odata ajunsi inapoi laYellowstone, au diminuat populatia de elani si alte iebivore, generand schimbari si asupra migratiior acestora in cadrul rezevatiei. Ca efect, plantele de pe malul apelor, printre care si anumite specii de salcii, au crescut ca numar si volum. Acest fapt, la randul sau, a creat conditii pentru castori.

Castorii, gasind cantitati de hrana si de “materiale de constructie” din abundenta, s-au apucat faca ceea ce stiau mai bine: au inceput sa construiasca baraje. Numai ca un castor, construind, nu face doar un simplu baraj, intrucat acest baraj intarzie curgerea apei si apar astfel mici iazuri, reprezentand ele insele microecosisteme. In cadrul acestor iazuri se aduna diverse specii, sporind fauna si  flora, de la specii acvatice pana la pasari sau mamifere. De exemplu, anumite plante acvatice au atras specii de musculite  cu care se hranesc pastravii, crescand astfel populatia de pastravi si, implicit, a altor specii ce se hranesc cu pastravii respectivi.

De asemenea, pana sa ajunga lupii inapoi inYellowstone, principalele carnivore canide din lantul trofic erau coiotii. Acestia, de talie mai redusa decat a lupilor, vanau exemplarele nou nascute ale unor specii de ierbivore, diminuandu-le  numarul. Lupii prefera sa vaneze exemplarele mai in varsta, au alungat coiotii de langa acest fel de vanat, salvandu-le pe cele mai tinere.  Neputand vana ca inainte, coiotii  se multumeau cu resturile de la masa lupilor, astfel incat exemplarele tinere din speciile vanate  au apucat sa ajunga la maturitate si sa creasca populatia  .  De pe urma cresterii numarului acestora profita inclusiv  pumele.

Si alte specii  au beneficiat de aceste schimbari (inclusiv specii de vulturi), prosperand de pe urma prezentei lupilor. Printre acestea se numara si ursii, in special in perioada  iesirii din hibernare, aflati in cautare de hrana si care, altfel, cu o cantitate de energie destul de redusa, ar fi trebuit sa depuna eforturi pentru a vana; in loc sa vaneze, prefera sa se hraneasca partial cu ceea ce au vanat deja lupii.

Fiecare ecosistem are un anumit fel de a crea relatii intre diferitele specii care il populeaza.  Relaltiile dintre acestea fac posibil echilibrul ecologic si, implicit, existenta acelui ecosistem. Este, de fapt, valoarea pe care o are biodiversitatea. Insusi gradul biodiversitatii a fost schimbat de catre lupii reveniti in cadrul rezervatieiYellowstone, iar contributia acestora este semnificativa si vizibila.

De asemenea, studii efectuate referitor la lupii din Yellostone indica parametrii ce pot aprecia schimbari de tip climatic ale perimetrului respectiv. Culoarea si nuantele blanii, precum si alte aspecte particulare ale lupilor din aceasta zona, comparate cu ale celor din alte regiuni ale globului, pot indica schimbari climatice, alaturi de alte informatii, toate modelate pe calculator.

Astfel de studii pot fi utile tuturor speciilor, intrucat se pot crea proiecte pentru ocrotirea acestora, in contextul schimbarilor climatice.  Este o apreciere pe care o fac specialistii insisi, anume cei implicati in studiile specifice zonei parcului national Yellostone.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *