Array

Parlamentul European spune NU carnii de la descendentii animalelor clonate

Parlamentul European (PE) este impotriva consumului de carne de la descendentii animalelor clonate, pozitie diferita de cea a Consiliului si a Comisiei Europene, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Biroului de Informare in Romania al PE, Madalina Manolache.

“Un aspect major este legat de impasul in care se afla institutiile europene de a implementa aceasta problema, iar riscul este de declansare a unui razboi comercial cu SUA in interiorul Organizatiei Mondiale a Comertului. Trebuie sa vedem lucrurile si din aceasta perspectiva comerciala.

Parlamentul European se opune comercializarii carnii nu doar din animale clonate, dar si din descendenti ai acestora. Aceasta pozitie se deosebeste de cea a Consiliului si a Comisiei, care nu doresc extinderea interdictiei si asupra descendentilor animalelor clonate”, a precizat Manolache.

Descendentii sunt rezultati din inseminare artificiala pe baza materialului genetic rezultat de la animalele clonate.

“In prezent nu se comercializeaza nicaieri in Uniunea Europeana carne din animale clonate, ci doar carne provenita din descendenti animalelor clonate. (…) Personal nu cunosc faptul ca se consuma si in Romania astfel de carne, dar la nivelul UE se importa din SUA, acolo sunt laboratoare specializate, existand alte laboratoare in Franta si Marea Britanie”, a spus Mihalache.

Nu se cunosc efectele consumului de carne de la animale clonate

Reprezentantul Biroului de Informare al PE a adaugat ca nu se cunosc efectele pe termen lung ale introducerii acestui tip de alimentatie.

“Problemele legate din animale clonate nu tin doar de posibilele riscuri asupra sanatatii consumatorilor, dar si de aspecte de protejare a biodiversitatii si a mediului, precum si aspecte de etica si de bunastare a animalelor.

Exista studii care arata ca animalele clonate sufera de anumite boli sau au o durata mai scurta de viata si de aceea nu se stie exact care pot fi efectele asupra descendentilor sau asupra consumatorilor care folosesc carnea de la descencendentii animalelor clonate”, a explicat Mihalache.

Romanii ar putea manca fara sa stie carne din urmasii animalelor clonate

Astfel, PE si Consiliul UE nu au reusit sa ajunga la un acord in aducerea la zi a regulilor privind alimentele noi, adica cele produse cu ajutorul unui procese tehnologice inovative sau daca nu sunt consumate decat de putin timp in UE.

Consiliul a refuzat o oferta de compromis prezentanta de PE, text care sugera obligatia de a eticheta ca atare alimentele derivate din descendentii animalelor clonate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente