Parlamentul solicita reguli UE mai stricte privind extractia petrolului

Potrivit deputatilor, UE trebuie sa impuna reguli mai stricte privind siguranta explorarii de petrol si compensatiile in cazul unei maree negre, precum cea din golful Mexicului. Rezolutia PE adoptata joi prevede ca licentele pentru forajul la adancime trebuie strict controlate, dar nu solicita un moratoriu privind noi activitati de extractie a petrolului.

Rezolutia non-legislativa a fost adoptata cu  601 voturi pentru, 23 impotriva si 13 de abtineri. Presedintele Comisiei pentru mediu Jo Leinen (S&D, DE) a comentat: “Parlamentul a transmis un semnal foarte clar Comisiei, si anume de a lua masurile necesare pentru eliminarea deficitelor existente la nivelul standardelor de siguranta si de responsabilitate”.

Licente stricte pentru forajul la mari adancimi

Avand in vedere ca devine din ce in mai dificil sa se ajunga la petrol usor accesibil, a avut loc o crestere a explorarii potential periculoase la mare adancime. In timp ce Comisia PE pentru mediu si o serie de deputati s-au exprimat in favoarea unui moratoriu privind forajul la mare adancime in UE, majoritatea deputatilor considera ca aceasta masura merge prea departe (323 impotriva moratoriului fata de 284 in favoarea acestuia).

Responsabilitate si compensatii

In prezent, Comisia Europeana revizuieste legislatia EU in materie de raspundere pentru mediul inconjurator, insa deputatii sunt ingrijorati ca in campul de aplicare al acestei directive nu sunt incluse si  daunele aduse apelor marine.

O scurgere majora de petrol ar putea avea consecinte catastrofice nu doar asupra mediului, dar si asupra altor activitati precum turismul si pescuitul. Deputatii doresc examinarea de catre Comisie a posibilitatea introducerii a unei asigurari obligatorii la nivelul UE sau instituirea unui fond european special care sa fie alimentat prin contributii obligatorii din partea operatorilor de instalatii offshore.

Ce va urma?

Consiliul UE pentru energie va discuta despre siguranta forajului petrolier in cadrul reuniunii din 15 octombrie de la Luxembourg.

Mai multe informatii

Textele adoptate vor fi disponibile (click 7 octombrie 2010) aici

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente