Partidul Conservator Cluj initiaza o petitie on-line pentru modificarea Codului Silvic

Partidul Conservator Cluj initiaza o petitie on-line pentru modificarea Codului Silvic
Partidul Conservator Cluj initiaza o petitie on-line pentru modificarea Codului Silvic

Partidul Conservator Cluj a anuntat ca initiaza demersurile pentru declansarea unei initiative parlamentare cu privire la un nou Cod Silvic, in urma ingrijorarilor cu privire la defrisarile legale ori ilegale de paduri, cu efecte directe asupra populatiei si economiei tarii.

Conservator Cluj propune urmatoarele 12 amendamente la actualul Cod Silvic:

1. In vederea implementǎrii si imbunǎtǎtirii trasabilitǎtii lemnului ca resursa materie primǎ, solicitǎm trecerea de la exploatarea lemnului din „sistem estimat” in „sistem mǎsurat”, vinderea resursei de materie primǎ fǎcandu-se nu „pe picior”, in pǎdure, ci prin licitatii publice pe rampe apropiate exploatǎrii. Vor fi favorizati legal in licitatie clientii care vor utiliza lemnul ca materie prima in directia procesǎrii inalte.

2. Interzicerea exportului de lemn brut (busteni si tocǎturǎ lemnoasǎ) si incurajarea exportului exclusiv a produselor lemnoase inalt procesate.

3. Reinfiintarea Ocoalelor Silvice de Stat care sǎ fie unice administratoare legale ale pǎdurilor aflate in proprietate privatǎ sau de stat, care sǎ asigure o gestionare eficienta si durabila a resursei de materie primǎ. Proprietarii de paduri privati vor avea dreptul sǎ exploateze material lemnos doar prin intermediul si sub controlul Ocoalelor Silvice de Stat.

4. Infiintarea a 20 de zone tip parcuri nationale – rezervatia biosferei, care sǎ prezerveze, in marile regiuni ale tǎrii, zonele cu pǎduri, faunǎ si florǎ virgine.

5. Obligatia exploatǎrilor silvice sǎ nu foloseascǎ tehnologia „ras” (exploatare totalǎ intr-un areal), ci sǎ exploateze in variantǎ randomizatǎ arealele de productie, in paralel, obligatoriu asigurand o campanie de reimpǎdurire cu puiet.

6. Inasprirea pedepselor pentru furtul de masa lemnoasa, insotite de confiscarea neconditionatǎ a tuturor animalelor de tractiune, a mijloacelor de transport si a mijloacelor de taiere-debitare, indiferent de forma de proprietate a acestora, in cazul comiterii delictelor silvice.

7. Sprijinirea logisticǎ si financiara prin programe guvernamentale a ONG-urilor cu obiect de activitate in prezervarea si dezvoltarea padurilor.

8. Exploatarea silvica sa fie permisa o durata foarte precis specificata, dupa care, de-a lungul aceleeasi perioade de timp, exploatarea sa fie total prohibita, procesul reluandu-se ciclic.

9. Pǎsunatul va rǎmane interzis in arealul pǎdurilor.

10. Realizarea sistemului national al perdelelor forestiere de protectie a campurilor agricole.

11. Reanalizarea pe cale juridicǎ a retrocedǎrilor frauduloase de pǎduri catre tertii beneficiari, asa-zisi proprietari istorici.

12. Promovarea internationalǎ a turismului de aventurǎ in Romania, ca mijloc suplimentar de finantare indirectǎ a proceselor de administrare si pazǎ a fondurilor silvice.

Persoanele care sint de acord cu aceastǎ initiativǎ, pot semna o petitie on-line la adresa http://www.petitieonline.com/opriti_taierea_abuziva_a_padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *