Rezervatia Rudi-Arionesti – un monument creat de natura

Prima sedinta de birou a Adunarii ONU de Mediu ar putea avea loc in Romania
Rezervatia Rudi-Arionesti – un monument creat de natura
Rezervatia Rudi-Arionesti – un monument creat de natura

Daca e sa fim sinceri, nu este deloc usor sa descrii un asemenea itinerar, mai ales daca ati fost in aceste locuri nu o data, ci de zeci de ori si ati reusit sa cutreierati imprejurimile stravechilor sate moldovenesti Rudi, Arionesti, Tatarauca, Unguri, dar si satul de rit vechi (de molocani) Pocrovca. E imposibil sa vizitezi toate locurile pitoresti din aceasta zona intr-o singura zi, trebuie sa veniti aici pentru citeva zile sau chiar saptamini.

Cele trei ripe adinci din preajma satelor Arionesti si Tatarauca Noua, dar si pantele abrupte, care se intind de la satul Unguri pina la Tatarauca Noua creeaza configuratia geografica naturala Rudi-Arionesti.

Lungimea ripilor este de la 2 pina la 5 km, adincimea e de 140-250 m, latimea maxima e de 700 m. Dezgolirea ripilor si pantelor malului drept face vizibila intreaga stratificare geologica. Deosebit de spectaculoase sint iesiturile sarmatice calcaroase, care incadreaza treimea de sus a pantelor cu forme bizare ale eroziunii eoliene.

In zilele cind vintul sufla intr-un anume fel spre peretii aerati, aflati in defileuri, acestia emit sunete destul de melodioase, din acest motiv sint numiti din vremuri stravechi „harpa eoliana”. Legendele leaga existenta acestei harpe cu numele cintaretului mitologic Orfeu.

Teritoriul configuratiei geografice naturale Rudi-Arionesti a servit drept adapost pentru multe plante relicte. In adincul teritoriilor rezervatii se afla ramasite ale asezarilor stravechi si monumentul arhitectural al secolului al XVIII-lea − manastirea Rudi. Satul Rudi este amintit pentru prima oara in sursele istorice in anul 1463, conform ultimului recensamint aici locuiesc 1982 de oameni. In sat este o biserica, ce dateaza cu sfirsitul secolul al XIX-lea. In apropierea satului se afla asa-numita „Pestera a Raposatilor”, care conform legendei trece pe sub albia riului Nistru si se sfirseste pe malul sau sting.

Pe partea opusa a aceluiasi defileu se afla ruinele unei cetati romane vechi, pe care e pus un indicator si unde se inalta 3 cruci de lemn. Acest loc asa si se numeste „Trei cruci”. De aici manastirea Rudi se vede ca in palma, ca o piatra pretioasa inramata in verdele intens al padurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *