O pasarela in lungime de 200 de metri, care va trece printre ori peste coronamentul arborilor la inaltimi cuprinse intre 15 si 20 de metri, destinata observarii de catre specialisti, dar si de turisti, a mediului in care vietuiesc pasari, animale si vegetatie specifica padurii, a inceput sa fie construita din aceasta saptamana in Parcul Natural Vanatori Neamt.
Premiera pentru Romania, investitia, ce va fi inaugurata in prima jumatate a anului viitor, a fost anuntata de catre Dumitru Catanoiu, directorul arealului protejat din judetul Neamt, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de finalizarea unui alt important proiect implementat in acesta zona turistica a tarii.
Avand ca tema “Managementul speciilor de pasari de interes comunitar din Parcul Natural Vanatori-Neamt, prin implicarea comunitatilor locale“, proiectul realizat din fonduri europene nerambursabile, prin Axa prioritara 4 din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, cu suma de 1.238.703 de lei si peste 250.000 de lei pusi la dispozitie de autoritatile locale din comuna Vanatori, a vizat realizarea de investitii in infrastructura Parcului menite atat pentru protectia si gestionarea mediului in acest sit protejat, dar si accesul publicului larg la informatii despre speciile de pasari ce traiesc in zona.
In acest scop a fost construit un Centru de infomare ecologica la Vanatori ce permite turistilor sositi pentru a efectua plimbari prin acest areal sa vizualizeze cu ajutorul unei touch-screen, prin imagini si a unei mari harti atasate pe care sunt montate led-uri de diferite culori, locurile si traseele habitatului natural al celor 110 specii de pasari inventariate in zona, dintre care 15 protejate la nivel european, intre care barza neagra, alunarul, acvila tipatoare mica, cristelul de camp, ciocanitoarea neagra.
Alte trei centre de informare ecologica, in care activeaza in calitate de ghizi sub forma de voluntariat, studenti la silvicultura si biologie ori cadre didactice si elevi ai unor unitati de invatamant din zona au mai fost ridicate pe aria sitului protejat la Nemtisor, Lunca si Manastirea Neamt.
“Tot pentru turisti s-au amenjat si patru “trasee educative” in zonele Dumbrava, Pocrov, Manastirea Neamt si Nemtisor, precum si zece foisoare de odihna”, a spus Catanoiu.
De asemenea, s-a realizat cu acest prilej si un “Ghid al pasarilor din Parcul Natural Vanatori”, redactat de catre profesorul universitar doctor Catalin Rang de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau , a cartii “Povestile pasarilor”, volum ce constituie o alta premiera pentru Romania, in manual scolar destinat uzului elevilor din scolile din zona pentru orele de materii optionale, precum si a unui numar mare de pliante informative”, a spus Elena Cosofret, managerul proiectului.
Vor fi facilitate, totodata, prin amenajarile realizate, aplicatiile teoretice si practice realizate de specialisti ori studentii in biologie, referitoare la flora si fauna arealului Parcului Natural Vanatori.
In acest sit protejat se mai afla in derulare un alt proiect european ce vizeaza “imbunatatirea statutului de conservare a speciei zimbru”.
Costand 1.465.121 de lei din care 980.000 de lei finantare nerambursabila din fonduri europene, investitia ce va fi finalizata in debutul anului 2013, presupune realizarea de platforme si trasee educationale pentru observarea de catre publicul larg, a zimbrilor in tarcurile de aclimatizare, dar si in mediul lor natural de trai, transferul din Suedia unor exemplare potente, reabilitarea Gradinii zoologice din zona, achizitionarea de echipamente pentru managementul si monitorizarea zimbrilor din areal, asigurarea tratamentelor sanitar-veterinare adecvate. Totodata, prin acest proiect se va facilita cercetarea in teren efectuata de specialisti, precum si realizarea de lucrari avand carater stiintific referitoare la aceasta specie de animale.
In prezent, in Parcul Natural Vanatori-Neamt traiesc, conform afirmatiilor directorului Catanoiu, 31 de exemplare de zimbri de diferite varste, ultimele doua venind pe lume in cursul iernii 2010-2011, fapt mai putin intalnit la aceste animale.
O conferinta internationala pe tema “Zimbrii in muntii Carpati” va marca, in 2013, incheierea derularii proiectului.
“Aceste investitii si activitati, la realizarea carora si-a adus o contributie importanta si Agentia regionala de protectie a mediului Bacau, care ne-a ajutat mult la elaborarea proiectelor cu bani europeni, se constituie intr-un “”vant din pupa”” pentru aceasta “arca a lui Noe” care este Parcul Natural Vanatori- Neamt, pentru fauna si flora din zona muntoasa si deluroasa a Moldovei de Nord-Est. Ele mai au mare castig, au atras in activitati directe pentru implementare circa 1.000 de elevi din comunele limitrofe si orasul Targu Neamt, deveniti adevarati protectori, dar si cunoscatori ai naturii din zona”, a declarat Dumitru Catanoiu , directorul acestui sit protejat din Romania.
Potrivit acestuia, un al treilea proiect, abordand “conservarea biodiversitatii de interes comunitar european in Parcul Natural Vanatori si Rezervatia Naturala Secu”, finantat prin fonduri europene nerambursabile in valoare de 1.261.704 de lei ar urma sa fie implementat in urmatoarele 17 luni.
Parcul Natural Vanatori-Neamt are o suprafata de 30.818 hectare, cuprinzand o diversitate biologica foarte mare de flora specifica pajistilor de altitudine joasa, habitate cu arbori de arin si fag, stejar, dar si 21 de specii de mamifere, printre care zimbrul, protejat la nivel european, 110 specii de pasari, 15 de interes comunitar european si 19 specii de amfibieni – reptile si pesti – cuprinse in Directiva Habitat a Uniunii Europene.
“Odata cu implementarea acestor proiecte, care vor permite accesul larg al publicului, Parcul Natural Vanatori va da o noua dimensiune turismului, celui monahal datorat in zona celebrelor manastiri de la Agapia, Varatec ori Neamt, ori celui istoric, marcat prin Cetatea Neamtului, intrata si ea in proces de refacere, adaugandu-i-se dimensiunea ecologica, legatura dintre spirit, istorie si natura fiind calea spre armonia dintre umanitate si mediu”, a precizat, pentru Agerpres, Maria Pietrariu, primarul comunei Vanatori.