Stolurile de lebede, lisite, cormorani, gaste si rate salbatice care plutesc cu sutele pe luciul de apa le ofera oamenilor de rand un spectacol inedit
Pasarile migratoare care ierneaza pe lacul de acumulare din Pitesti au devenit… vedete nationale. Stolurile de lebede, lisite, cormorani, gaste si rate salbatice care plutesc cu sutele pe luciul de apa le ofera oamenilor de rand un spectacol inedit, insa acest fenomen care bucura ochiul privitorilor este unul cat se poate de obisnuit pentru specialistii in ornitologie.
In fiecare an se petrece aceasta “minune”, fiind vorba despre o migrare absolut normala, peisajul care i-a incantat pe unii pitesteni fiind, in aceasta perioada, specific lacurilor de acumulare de la Pitesti, Golesti, Budeasa, Bascovele si Valcele.
Prof. univ. dr. Radu Gava, presedintele Societatii Ornitologice Romane – sucursala Arges, ne-a spus ca pasarile de apa care ierneaza pe meleagurile noastre, de ordinul a 20.000-30.000 de exemplare, au venit din partea nordica a continentului si vor sta pe lacurile noastre pana la primavara. Evitand gerul iernii, inaripatele cauta tarile care le ofera un climat mai bland. Cum la final de an noi am avut parte de o iarna… primavaratica, asa se explica si raiul pasarilor aparut pe lacul de acumulare din cartierul Tudor Vladimirescu, spre incantarea pitestenilor.
Numarul pasarilor care se opresc din lungul lor drum in Romania, respectiv in Arges, variaza de la an la an, in functie de vreme. Profesorul R. Gava a precizat ca, intre 10 si 20 ianuarie, are loc recensamantul pasarilor de apa. Programul de monitorizare a pasarilor acvatice de iarna care include aceasta numaratoare este implementat in toate tarile aflate pe continentul european. Datele vor fi centralizate la coordonatorul international din Amsterdam, iar tot acolo se vor trage concluzii cu privire la gratioasele pasari care au adus argesenilor un cadou neasteptat de sarbatori. “Sa ne bucuram de frumusetea lor si sa nu le tulburam sederea! Ar trebui sa nu le fluieram si sa nu le lovim cu pietre sau bolovani… Din pacate, pasarile de pe lac sunt supuse presiunii antropice. Unele exemplare mor pentru ca se ranesc in sarmele aruncate in apa si se agata in tot felul de alte deseuri”, atrage atentia profesorul R. Gava. O alta problema grava este ca vanatorii vaneaza aceste pasari migratoare, desi lacurile de acumulare din judet fac parte dintr-o retea care ocroteste speciile si habitatele naturale periclitate la nivel european.