De Ziua Internationala a Mediului, se desfasoara si premierea actualei editii a programului “Patrula de reciclare”, simultan, toate judetele participante, intre care se numara si Doljul. In cadrul ceremoniilor vor fi anuntati si premiati castigatorii la nivel national si local.
Agentii „Patrulei de reciclare” RoRec au colectat selectiv peste 230.000 kg de deseuri electrice si electronice la editia 2012-2013 a acestui program educational de mediu, desfasurat de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec in parteneriat cu inspectoratele scolare si primariile din Bucuresti si 29 de judete.
„Patrula de reciclare” este un program educational de protectie a mediului, centrat pe colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) in unitatile de invatamant. La editia 2012 – 2013 au participat 21.000 de copii si tineri si peste 720 de profesori coordonatori din tot atatea unitati de invatamant. Ei au format “Patrule de reciclare” in gradinite, scoli si licee din Bucuresti si alte 29 de judete.
Sub indrumarea profesorilor coordonatori si cu ajutorul materialelor educative puse la dispozitie de Asociatia RoRec, elevii inscrisi in program au inteles unele dintre cauzele poluarii mediului si au contribuit direct la reducerea acestora, devenind ambasadorii acestui mesaj ecologic. Copiii au initiat sute de proiecte si activitati proprii prin care i-au convins pe membrii comunitatilor lor sa devina mai constienti de importanta colectarii selective a DEEE si sa se debaraseze responsabil de acestea, prin intermediul proiectului realizat in unitatile de invatamant.
Premii pentru elevii participanti
In judetul Dolj, premierea editiei 2012-2013 are loc astazi, incepand cu ora 14.00, la Scoala Gimnaziala „Ion Tuculescu”. La eveniment vor lua parte reprezentantul Asociatiei Romane pentru Reciclare – RoRec, reprezentanti ai partenerilor locali si ai unitatilor de invatamant finaliste in competitia pe judet.
Premiile nationale vor fi acordate pentru “Cea mai mare cantitate DEEE colectata pe tara de o unitate de invatamant”, “Cea mai mare cantitate DEEE colectata de fiecare elev inscris in program” si “Cea mai buna propunere de Mascota a programului”. Premiile nationale vor fi inmanate cu prilejul festivitatilor din judetul din care provin castigatorii.
In ceea ce priveste premiile locale, acestea vor fi acordate simultan, in fiecare judet, Patrulei care a strans “Cea mai mare cantitate DEEE / elev inscris in program” si “Celui mai activ Profesor Coordonator”. «Asteptam cu nerabdare sa recompensam performantele de top ale Patrulelor care, asa cum veti vedea, sunt impresionante. Vorbim despre cantitati substantiale de deseuri electrice colectate si de actiuni de informare si educare a publicului deosebit de eficiente si creative. Acesti profesori si tineri s-au dovedit adevarati agenti ai unei schimbari de mentalitate in comunitatile lor si s-au investit in misiunea lor ecologica peste asteptari. Merita sa fie recunoscuti atat drept campioni ai „Patrulei de reciclare” cat si ca exemple de responsabilitate si implicare», a spus Alexandra Arnautu, managerul de proiect.