Pe locuri, fiti gata, reciclam!

simbol reciclareEste o certitudine ca Romania se dovedeste in continuare codasa la capitolul reciclare, si nu numai. Unul dintre raspunsurile la intrebarea – de ce – este cu siguranta lipsa de educatie a populatiei in ceea ce priveste mediul. Din fericire, exista o solutie salvatoare pentru acest aspect, si anume sa invatam sa reciclam, atat noi, cat si pe altii.

Din dorinta de a lasa mostenire celor ce ne urmeaza un mediu sigur si curat, cel mai bun lucru pe care il putem face pentru ei este sa ii invatam sa il protejeze si sa il mentina.

Din pacate programe speciale pentru copii nu prea exita la ora actuala, dar cu toate acestea, fiecare parinte in parte poate sa isi invete copilul sa respecte mediul in care traieste.

In continuare puteti gasi diverse sfaturi pentru parinti, educatori, invatatori, profesori, etc:

Nu va jucati cu apa.

Daca un copil este suficient de mare pentru a se spala singur pe maini, inseamna ca poate intelege si importanta economisirii apei. Si desi robinetul este fascinant pentru unii copii, este necesar a le explica sa nu irosesaca apa jucandu-se, sau sa o opreasca in timpul spalarii.

Impotriva pungilor de plastic.

Pungile de plastic se descompun in aproximativ 1000 ani, asa ca un mod usor de a mentine pamantul sanatos este renuntarea la pungile de plastic si adoptarea stilului ecologic al plaselor din panza. Pentru a le face atractive copiilor, pot avea diverse modele comice, culori sau mesaje ecologice. O idee foarte interesanta ar fi daca acestia ar putea sa le faca singuri cu ajutorul parintilor sau profesorilor. Fiind un obiect creat chiar de ei, este de doua ori mai tentant sa il foloseasca.

Mancare sanatoasa

Nu este niciodata prea devreme sa invatam copii sa manance sanatos. O – excursie – la magazin poate deveni atat utila, cat si distractiva. Este ideal sa inteleaga de mici importanta ingredientelor de pe ambalaje, sa faca deosebirea intre ele si sa aleaga de mici mancarea cat mai sanatoasa. Totul poate ajunge la propriu o joaca de copii : dupa ce i s-a aratat diferenta intre alimente, lasa-l pe el sa le aleaga, astfel i se intiparesc in minte de mic produsele care ii fac bine si care nu si totodat i se creeaza un tipar al dietei pe care ar trebui sa o urmeze.

Pe locuri, fiti gata, reciclam!

Reciclarea este decisiva pentru mentinerea mediului, si unul dintre cele mai usoare lucruri pe care le poate invata un copil. Pentru aceasta este necesar ca el sa inteleaga si ce materiale pot fi reciclate. In timpul in care bea suc dintr-o doza sau sticla, citeste o revista sau se joaca cu o jucarie de plastic, atunci este momentul ideal de a i se explica faptul ca toate aceste lucruri pot fi reciclate si implicit refolosite sub alta forma. In plus activitatea de reciclare poate fi facuta atragatoare pentru un copil si prin implicarea directa : tot cu ajutorul unui parinte sau profesor, sa construiasca lucruri din materiale reciclabile ca jucarii din doze, colaje din hartie sau sa fie activi la scoala in ceea ce priveste reciclarea oricarui obiect creandu-se concursuri prin care se pot castiga obiecte din materiale reciclabile.

Pentru a intelege si mai bine importanta reciclarii, atat de parinti, cat si de copii, am realizat un mic calcul cu rezultate foarte interesante si anume:

Suntem 6,7 miliarde de oameni pe Pamant, fiecare producand intre 1,5-2 kg de gunoi pe zi, dintre care jumatate poate fi reciclat.

28% din populatia lumii este reprezentata de copii, adica : 1,876 miliarde de copii.

Daca mentinem procentajul de gunoi produs si la copii, inseamna ca acestia produc : 2,814 milioane tone de gunoi.

Si acum, daca vom considera situatia ideala ca fiecare copil sa recicleze ce se poate recicla, Pamantul ar fi salvat de 1.407 milione tone de – gunoi – ce poate fi refolosit.

Aceasta ar putea fi forta generatiilor ce urmeaza. Cu un pic de ajutor si din partea noastra, Terra ar putea rasufla mai usor. Spor la treaba !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *