‘Pelerinii isi arunca hainele in copaci’

1
575

Pe un munte de langa Babadag exista un monument funerar inconjurat de copaci plini cu fasii de haine. E vorba despre mormantul unui sfant musulman. Credinciosii intru Allah vin anual in pelerinaj aici, in luna septembrie, urca muntele pe coate si pe genunchi, rup o bucata de stofa din hainele de pe ei, o agata in copacii din jur si spun o rugaciune, apoi isi pun o do-rinta, care – spune legenda – se si indeplineste. Aici este Mecca din Romania.

Legenda spune ca un sfant musulman, pe numele sau Sari Saltuk Baba, propovaduitor al religiei mahomedane in Balcani pe la anul 1300, i s-a aratat in vis unui pastor din Asia Centrala si i-a cerut sa vina in ti-nuturile Dobrogei si sa-i caute mormantul. Pastorul, Koyun Baba, si-a lasat gospodaria asiatica si a venit la tarmurile romanesti ale Marii Negre.

Desi trecusera cateva secole de la moartea lui Sari Saltuk, pastorul i-a gasit mormantul la Babadag – care in turca inseamna ‘Muntele Tatalui’ – si a devenit el insusi un sfant. Monumentul funerar al pastorului Koyun Baba a devenit, nu se mai stie de cand, un fel de Mecca a Dobrogei. In fiecare an, in luna septembrie, mii de persoane vin aici si urca panta abrupta, lunga de aproximativ un kilometru, pe coate si pe genunchi.

Ajunsi acolo, credinciosii spun rugaciuni, rup bucati de stofa din hainele pe care le poarta si le agata de crengile copacilor din imediata vecinatate a monumentului. Unii aduc stergare, batiste sau lasa chiar bani. ‘Aici vine multa lume.

Musulmani din Romania, din Asia Mica sau Asia Centrala, dar si crestini. Se spune ca rugaciunea spusa acolo indeplineste dorintele. E o legenda a zonei’, ne-a spus Mesut Ahtas, Hoge (un fel de paroh musulman – n.r.) al Babadagului.

„Sunt si multi romani care vin sa se roage aici ”

‘E un obicei adus din Asia Centrala. Nu doar musulmanii il practica, sunt si multi romani care vin aici, isi rup hainele de pe ei si le arunca in copaci’, ne-a spus Mustafa Mehmet, cel mai bun turcolog din Romania, omul care a tradus, pentru Arhivele Nationale, do-cumentele Imperiului Otoman despre Tara Romaneasca.

Mecca din Asia

Mecca e locul nasterii profetului Mohamed si leaganul islamului. ?n perioada preislamica (inainte de secolul VII), Mecca era un puternic centru caravanier si co-mercial, precum si un loc de pelerinaj – la sanctuarul Ka?Tba – pentru arabii idolatri care se inchinau la pietre. Profetul Mohamed a transformat Ka?Tba in locul de pelerinaj, ritual pentru musulmani.

Articol semnat de Sorin Golea

Sursa: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.