Perioada de exploatare a celei mai vechi centrale nucleare din Spania va fi prelungita cu inca cinci ani

Perioada de exploatare a celei mai vechi centrale nucleare din Spania va fi prelungita cu inca cinci

Ministrul spaniol al Industriilor, Jose Manuel Soria, a anuntat sambata ca perioada de exploatare a celei mai vechi centrale nucleare din Spania va fi prelungita cu inca cinci sau chiar sase ani, o decizie pe care ecologistii o considera „iresponsabila”, transmite AFP.

„Nu ne putem permite sa subutilizam resursele energetice”, a explicat ministrul, in contextul in care Spania ar putea recadea in recesiune in acest trimestru si a adoptat masuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. „Trebuie sa gasim un bun mix, o buna combinatie intre diferitele surse de energie”, a insistat oficialul spaniol.

Centrala nucleara de la Garona a intrat in exploatare in anul 1971, fiind prima centrala de acest fel construita in Spania. Mai multe organizatii ecologiste, printre care si Greenpeace, au cerut in trecut inchiderea ei, prezentand-o ca fiind „sora geamana” a centralei japoneze de la Fukushima, unde a avut loc o explozie anul trecut, in luna martie, in urma unui seism urmat de tsunami. Una dintre principalele organizatii ecologiste spaniole, „Ecologistas en accion”, a emis un comunicat in care considera „iresponsabila mentinerea in exploatare a unei centrale vechi, construita inaintea invatamintelor rezultate din principalele accidente nucleare (…) si care sufera de probleme nerezolvate”.

Centrala de la Garona ar fi urmat sa-si inceteze activitatea la 1 aprilie 2013, dupa ce fostul guvern socialist i-a prelungit in anul 2009 durata de viata cu patru ani, pentru a se reduce dependenta fata de importurile de petrol. In prezent, Spania dispune de sase centrale nucleare. In anul 2011, Parlamentul spaniol a adoptat o lege care suprima limitarea duratei de viata a centralelor nucleare la 40 de ani, permitand astfel prelungirea exploatarii acestora.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente